BG | EN

Зимата, пандемията, международното положение – пречиствателната станция в Шумен изостава, а оправданията са много

Снимка: Строителството на пречиствателната стация в Шумен ВиК – пресцентър, архив октомври 2021

Зимата, Ковид, инфлацията и разбира се, международното положение. Това са част от оправданията за изоставането на пречиствателната станция за питейни води в Шумен, която трябваше да бъде пусната в експлоатация преди почти 10 месеца.

А кога обектът все пак ще бъде завършен, вече никой не се наема да прогнозира. Според най-оптимистичните очаквания, станцията може и да бъде готова в началото на следващата година, тоест с една година закъснение от срока по проект.

Пречиствателната станция за питейни води е чакана с десетилетия от шуменци, които и досега пият вода директно от язовир „Тича“, построен преди повече от 40 години за земеделски цели. Оттогава нито държавата, нито местните власти не решиха проблема, а жителите на Шумен се принудиха да купуват бутилирана вода, тъй като от чешмите им често тече мътилка. Най-после строителството на пречиствателна станция за питейни води беше включено в проект за подобряване на водния сектор в Шумен, финансиран по ОП „Околна среда“.

Според проектната документация, обектът трябваше да бъде готов до 4 април 2022 г., като в този срок трябваше да бъдат направени и всички тествания на оборудването, както и обучението на персонала.

Защо строителството изостава вече 10 месеца

За забавянето по проекта се разбра през февруари т.г. До октомври 2021 г. от ВиК – Шумен бодро рапортуваха пред медиите, че строителството върви по график и едва ли не е на финала.

И изведнъж през февруари, когато вече трябваше да се приготвят лентичките, стана ясно, че обектът изостава.

От ВиК – Шумен първоначално мълчаха за закъснението, но след като им зададохме конкертни въпроси, отговориха, че изграждането на пречиствателната станция е било „преустановявано за кратки периоди от време през зимните месеци, поради неблагоприятни метереологични условия, възпрепядстващи технологичното изпълнение на строителните дейности“ /цитат от прессъобщението, б.р/. Така зимата стана първото, пък и винаги удобно оправдание.

Как „рекордно топлата зима“ се оказа виновна за изоставането на проект за 26 млн. лв. в Шумен – тук

Обяснението с „неблагоприятните метеорологични условия“ обаче звучи най-малкото смешно заради рекордно топлата зима през 2021/22 г. Справка в метеорологични бюлетини показва, че през ноември 2021 г. средните месечни температури са били около и над нормата, и по-високи от обичайните през повечето дни от месеца. Синоптиците дори отчетоха, че това е петият най-топъл ноември за последните над 40 години. През декември 2021 г. темепературите отново бяха над нормата и синоптиците заговориха за аномалия, отчитайки, че това е шестият най-топъл декември за последните 43 години. Едва в края на януари 2022 г. температурите рязко се понижиха. Дотогава обаче грубият строеж на пречиствателната станция отдавна трябваше да е приключил -до ноември, според прессъобщенията на ВиК.

След като първоначалният срок по проекта изтече безрезултатно, от ВиК съобщиха, че крайният срок е удължен до юли, а в прессъобщение през юни обявиха, че изграждането на станцията е навлязло във финален етап.

Но новият краен срок – 15 юли, мина и замина също толкова безславно. Днес вече никой не се ангажира с някакъв поне приблизителен срок за заработването на пречиствателната станция.

За поредното изоставане на пречиствателната станция в Шумен и посочените причини за него – тук

Обектът се бави поради различни обстоятелства, каза Надежда Петкова от звеното за управление на ВиК-проекта, с която се свързахме по телефона.

„Действително имаше забавяне, но имаше стресова ситуация с нарастването на цените на строителството, бавеха се доставки на оборудване, което идва отвън. Всичко това се натрупа“, заяви Петкова. Тя обаче не отговори защо станцията не е била готова в предвидения по проект срок, когато цените още не бяха пришпорени от инфлацията.

„Сега станцията на 99 процента е реализирана като строителство, но се чака да се изготви план за пробите“, обясни Петкова в отговор на въпроса какво още предстои да се прави. Планът трябва да бъде подготвен от строителя, след това да се одобри и едва после ще започнат изпитванията, за да може да се пусне станцията в експлоатация

Заради забавянето фирмата – изпълнител в момента е в режим на санкции съгласно договора, заяви Петкова, но не отговори на въпроса какъв е размерът на санкциите, тъй като договорът не бил пред нея. Тя подчерта, че се „полагат всички усилия, за да може максимално бързо да се пусне в експлоатация съоръжението“. Но призна, че „в момента нямаме такава готовност“

А на няколко въпроса кога приблизително да чакаме пускането на станцията, Петкова заяви, че силно се надява това да стане в началото на другата година. Добре е, че цялото оборудване вече е налично и в момента се извършва монтаж, допълни Петкова

Милионният проект, зад който наднича сянката на Джи Пи груп

Пречиствателната станция в Шумен се изгражда по европроект за подобряване на водния цикъл на обща стойност 126 млн. лв. В проекта са включени два големи обекта – нов водопровод от язовир Тича за 68 млн. лв. /с ДДС/ и пречиствателна станция за питейни води за 26 млн. лв. /с ДДС/. Бенефициент по проекта е ВиК – Шумен, затова дружеството проведе и всички търгове за избор на изпълнители.

В края на април 2020 г. ВиК – Шумен избра за строител на пречиствателната станция единственият „оцелял“ до последния кръг участник – обединение „Кристална вода“. В него влизат софийската фирма „Обонато билд“ и унгарската Pureco. Към момента на поръчката, първото дружество е собственост на Димитър Панталеев, който през „Вип-стил 2005“ е съдружник с тримата акционери в „Джи Пи груп“ – Георги Василев, Владимир Владимиров- Житенски и Стефан Тотев, като всеки е с 25% дял. За разлика от „Обонато билд“, унгарската компания изглежда има солиден опит в строителството на пречиствателни станции, коментира в публикация по темата на “Капитал”.

Всички други участници в търга бяха отстранени от изборната комисия по различни причини. Общо 5 фирми кандидатстваха за изграждането на пречиствателната станция : „Геострой“ АД, ДЗЗД „Хидро – Вод – Строй“ („Хидрострой“ АД и „ВДХ“ АД), ДЗЗД „ПС – Аква Шумен“ („Пътстрой-Варна“ ЕООД и „Аква Конструкшън“ ЕООД), Консорциум „Питейни води гр. Шумен“ („Строително-предприемачески холдинг“ ЕООД и „СП Холдинг“ ЕООД) и ДЗЗД „Кристална вода“ („Пуреко“ ООД и „Абонато билд“ ЕООД). По-късно по сходен начин се разви и обществената поръчка за избор на строителен надзор за обекта  – на финала отново остана само един кандидат. Този път документи за участие в търга бяха подали общо 8 дружества, но 7 от тях бяха отстранени на ниво „технически проекти“. Протоколите от заседанията на изборната комисия и крайното й решение бяха подписани в края на август 2020 г. от тогавашния управител на ВиК – Шумен Жанета Панайотова. Единственият одобрен кандидат за надзора беше обединението ДЗЗД “Интернорм”, в което влизат фирмите “Интерпроконсулт” и “Стройнорм. То беше класирано от комисията на „първо и единствено място“ с максималната оценка от 100 точки.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

АКФ: Широко затворени очи срещу корупцията по високите етажи

Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита за антикорупционните институции и те все още са далеч от това да проявяват систематичност, професионализъм и независимост в борбата с корупцията

Изненадващ обрат – прокуратурата е възобновила делото за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Прокуратурата е възобновила разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов политик и бизнесмен от Делиормана Бейзат Яхя, бивш шеф на ловното стопанство „Паламара“.

Въпреки натиска, съветниците в Шумен за трети път отхвърлят бизнес плана на ВиК-дружеството

На днешната сесия съветниците отхвърлиха и план сметката за чистотата, внесена за пети път на сесия.

Още за новините

Изненадващ обрат – прокуратурата е възобновила делото за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Прокуратурата е възобновила разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов политик и бизнесмен от Делиормана Бейзат Яхя, бивш шеф на ловното стопанство „Паламара“.

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.