BG | EN

Земеделски дружества у нас се опитали да получат европари с измама, разкри ОЛАФ

Снимка: ОЛАФ

Земеделски дружества в България, които са получавали пари от ЕС и са достигали тавана на финансиране, са се опитали да придобият допълнителни средства с измама. Информацията е от доклада за дейността на Европейската служба за борба с измамите с европейски средства (ОЛАФ). 

В документа се посочва, че това е ставало със създаването на привидно независими нови фирми, които да поискат още средства. Проверката е установила, че често адресът на старите и новите фирми е и бил един и същ, пояснява БНР.

Според ОЛАФ загубите в тези случаи за европейския бюджет са били около 10 млн. евро, но вредите на се само финансови – нарушават се лоялната конкуренция и растежът на селскостопанските предприемачи.

От ОЛАФ съобщават още, че в периода 2014 – 2018 г. в България са били засечени 94 случая на нередности, без непременно да е ставало дума за измами. Във връзка с тях са били издадени 15 препоръки.

В периода 2012-2018 г. българските власти са предприели действия по 13 случая, от които по един има повдигнато обвинение. А през 2018 г. Европейската служба за борба с измамите е получила три сигнала от българските власти и 45 сигнала от частни източници, се посочва в документа.

В него се казва също и, че на страните в общността е препоръчано възстановяването на общо 371 млн. евро към бюджета на ЕС.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините