BG | EN

Земеделският министър търси съдействие от големи търговски вериги за задържане цената на хляба

Снимка: скрийншот НОВА

Властите водели преговори с големи търговски вериги в страната за това да продават хляб без да включват в цената му печалба за самите себе си, става ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов в ефира на „Здравей, България”. Поводът е поскъпването на  хляба с по 20-30 стотинки от няколко дни насам, което се наблюдава в някои от градовете на страната.

Основните аргументи за увеличението на цената са по-високите изкупни цени на пшеницата и увеличението на минималната работна заплата, обясняват хлебопроизводителите.

Идеята е надценката да бъде само за покриване на брака и на разходите в самата верига. Засега получавам подобни уверения, защото самите вериги са регулатори на цените, обясни Порожанов пред НОВА. Има много сив сектор в производството на хляб, който не плаща ДДС и дава възможност за поддържане на по-ниски цени, каза още министъра.

Той обяснява още, че и сиренето, и кашкавалът достигат до крайния потребител с около 30% надценка и в тази плоскост също се водели разговори с търговците. Премиерът също щял да бъде запознат, но споразумение няма да бъде подписвано, за да не бъде обвинена държавата в картелност.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините