„Зелени закони“ поискаха МРРБ да отговори какво ще се случи с устройствения план на Община Царево

Снимка: „Зелени закони“ / Вера Стаевска

Представители на природозащитната инициатива „Зелени закони“ внесоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) питане по Закона за достъп до обществена информация за развитието на проекта за нов Общ устройствен план на община Царево. Общественото обсъждане на проекта, предвиждащ застрояване по странджанския бряг, беше насрочено за днес, но отменено на 1-ви април т.г., без информация как и кога ще продължи процедурата.

Към настоящия момент регионалното министерство все още не е съобщило какво възнамерява да прави с проекта и дали ще вземе под внимание мнението на над 1100 граждани, които изпратиха становища, за да се противопоставят на предвижданото ново застрояване. Така днес „Зелени закони“ мотивира исканата информация. В писмото си природозащитниците настояват да получат отговори на следните въпроси:

  • Предвижда ли се общественото обсъждане да се състои след отмяната на извънредното положение и в какъв срок?
  • Предвиждат ли се междувременно промени в предоставения за обсъждане проект?
  • По какъв начин Министерството ще гарантира, че ще бъде взета под внимание позицията на повече от 1100 български граждани, които изпратиха становища, в които изразяват притеснението си относно предлагания план и подчертават нуждата той да бъде изцяло преработен?
  • Какво е становището на министерството относно искането за изменение на заданието за проектиране на ИОУП, одобрено със Заповед № РД-02-15-17/07.02.2014 г. на Министъра на регионалното развитие и изготвяне на ново задание във връзка с неспазване на екологичното и европейското законодателство?

Съгласно закона, МРРБ е длъжно да отговори в двуседмичен срок. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам