BG | EN

„Зелената зона“ в Бургас предизвика нови дебати в Общинския съвет

Снимка: pixels.com

През декември миналата година Общинския съвет в Бургас взе решение да се въведе „зелената зона“, която да обхваща територията на Пантеона, „Флората“, протежението по ул. „XXIV пехотен Черноморски полк“ до паркинга на Капаните. През летните месеци заради многото туристи, районът става почти непроходим от автомобили. Целта на въвеждането на „зелената зона“ е да се регулира спирането им.
Още от миналата година обаче идеята поляризира както общественото мнение, така и това на общинските съветници.

От края на март в Бургас се провежда подписка срещу въвеждането на „зелената зона” през почивните дни, която е инициирана от общинския съветник Живко Табаков („Движение България на гражданите“). Към момента в нея са се включили над 7 хил. души.

Освен подписката Табаков е внесъл и докладна записка с това искане в Общинския съвет в Бургас. Според него трябва да има регулация на района, но това не трябва да е за сметка на развитието на бизнеса и туризма. „По този начин гражданите на Бургас ще могат да си позволят да не паркират два дни, както е при „синята зона“. Предложението ми е „зелената зона“ да бъде платена от понеделник до петък“, обясни той по време на заседание на Комисията за международно сътрудничество, оперативни програми и неправителствени организации. Според Табаков в района на Централния бургаски плаж има „синя зона“, където автомобилите ще могат да паркират безплатно през почивните дни. По този начин и заведенията там ще имат добри обороти.

Управителят на Общинското предприятие „Транспорт“ Андрей Рунчев обаче обясни, че въвеждане на „зелена зона“ искат гражданите от този район. Той допълни, че е нормално хората, живеещи в по-крайните квартали като „Ветрен“ или „Меден рудник“, да не искат подобна мярка. Рунчев припомни и ситуацията през летните месеци, когато тази зона се задръства от автомобили и пречи на преминаването на линейки, пожарни или автомобилите на сметопочистването. „Над 50 % от автомобилите, които се паркират там не се местят с часове и дори с дни. В повечето случаи те са на работещи в района“, обясни той.

Според по-голямата част от общинските съветници е необходим период от поне 3 месеца, за да се проследят резултатите от въвеждането на „зелената зона“. Те посочиха, че тази мярка няма да пречи на бизнеса, а дори ще помогне за неговото развитие, защото в района ще преминават повече хора. „Точно заради бизнеса няма да подкрепя тази докладна записка, каза Димитринка Буланова (ГЕРБ). Ако оставим там да няма зона за платено паркиране, районът ще се превърне във ведомствен паркинг“.

От общинската администрация уточниха, че живеещите в района имат право на получаване на стикер за „зелената зона“ за до два автомобила. Паркирането в района ще струва 1 лв на час. Зоната ще функционира всеки ден, от 11.00 до 20.00 ч., но ще е сезонна – от 1 май до 30 септември.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините