BG | EN

Здравното министерство спря търг и иска проверка за продажбата на болничен имот във Велинград

Т.нар. „вила на управителя“, собственист на белодробната полница във Велинград
Снимка: „Темпо Велинград“

Държавната белодробна болница „Света Петка Българска“ във Велинград е на път да се раздели с още един свой имот. Това съобщава местното онлайн издание „Темпо Велинград“. През 2019 г. лечебното заведение с управител д-р Цветан Дафов продаде земеделски земи (нива и ливади) с аргумента, че от тях трупа само загуби. На 18 септември 2023 г. обаче болницата продаде и бившата „вила на управителя“. 


Пневмоболницата е построена от българската държава през 1938 г., първоначално като санаториум за лечение на учители. До болницата е построена сграда, която да се ползва от главния лекар – в началото, а и години след това за управители са назначавани специалисти от различни краища на страната.   


Зелена светлина за продажбата

на вилата на управителя даде служебното правителство със свое решение от 26 април. Обявен бе електронен търг за продажба на къща на два етажа със застроена площ 132 кв. м. с начална цена 40 900 лв.


През м. май казусът с бъдещата продажба на сградата влезе в Народното събрание. В рамките на парламентарния контрол депутатът от „Възраждане“ Стоян Таслаков зададе въпрос към служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев (принципал на болницата „Св. Петка Българска“ е Министерството на здравеопазването). В отговора си министърът посочи, че „Сградата не се ползва от повече от 15 години и не е свързана с осъществяваната от лечебното заведение дейност“. Това твърдение очевадно се размина с реалността. И гражданите на Велинград, а и гости на курорта са свидетели, че от края на 2020 г. вилата на управителя е превърната в луксозен туристически обект. За същото свидетелстват обяви за вила „Лодж“ в сайтове, както и билборд до пазара във Велинград. Голямата инвестиция е на частна фирма, с която пневмоболницата е сключила 10 годишен договор за наем. Как при това положение за здравното заведение е отпаднала необходимостта от сградата и тя не му носи приходи не става ясно.


Още въпроси

останаха след отговора на служебния здравен министър. Каква е площта на продаваната сграда – 132 кв.м. (съгласно скица от 24.11.2018 г. ) или 117 кв.м. (съгласно Акт за частна държавна собственост от 27.08.2002 г.). Кой е собственик на поземления имот, попадащ в държавен горски фонд – министерството на здравеопазването или министерството на земеделието?

На 18 септември т.г. търгът за продажба на луксозно ремонтираната сграда приключва с постигната цена от малко над 51 хил. лв. Конкуренция за апетитния имот на нищожната спрямо имотния пазар в момента цена все пак е имало, като стъпката за наддаване е била 2045 лв. По информация на „Сега“ новият собственик на вилата е физическо лице – Виктор Рашев, а на второ място е класирана фирмата „Йовнов“ ЕООД на бизнесмена Кирил Йовнов.


Болницата „Св. Петка Българска“ е в одобрения от държавата

забранителен списък за приватизация

тъй като  болницата има важна рола в системата на българското здравеопазване. Мястото, избрано от специално събрана държавна комисия през 30-те години на ХХ век, наистина е „златно“ – гора, въздух, местоположение. Обаче днес на българската държава явно не й пречи от година на година да „къса“ имоти от Пневмоболницата, все под благовидния предлог за „отпаднала необходимост“ или трупане на загуби. Едва ли останаха наивници, които да вярват на подобни „аргументи“, пише „Темпо Велинград“.

Днес (26 септември) от пресцентъра на Министерството на здравеопазването съобщиха, че министър Христо Хинков е сезирал прокуратурата за случая с продажба на недвижим имот – така наречената „вила на управителя“, собственост на „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофтизиатрични заболявания „Света Петка Българска” ЕООД във Велинград. За това информира БТА.


С писмо от 19 септември т. г. министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков е изискал търга да бъде незабавно прекратена поради

констатирани нарушения в обявлението на процедурата

В писмото е посочено, че процедурата за продажбата на имота е открита с решение на служебното правителство от 26 април т.г. Обявен е електронен търг, който е проведен на 18 септември като имотът с площ от 132 кв.м. е продаден за 51 125 лв. 

От публикации в медии се установило, че фактическото състояние на имота не отговаря на това, с което МЗ разполага. С писмото до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов здравният министър иска да бъде назначена проверка, която да установи дали са осъществени състави на Наказателния кодекс от страна на управителя на болницата д-р Цветан Дафов или други лица и организации. 
Министерството е предало всички необходими документи на Прокуратурата и до нейното произнасяне, не може да оповестява допълнителни данни за констатираните нарушения, информира още БТА.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините