Здравни медиатори и ромски лидери са мобилизирани в битката срещу COVID-19 в сливенските гета

Снимка: JW Balen от Pixabay

На здравните медиатори и ромските лидери ще се разчита да обединят общността в двата квартала с предимно ромско население в Сливен около необходимостта да се спазват въведените мерки срещу разпространението на COVID-19.

Действията на държавните институции са дискутирани на среща по повод нарастващия брой заразени, в която участие са взели областният управител Чавдар Божурски, кметът на града Стефан Радев, директорът на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков и д-р Даниела Калева директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към РЗИ-Сливен, кметски наместници, здравни медиатори, пастори, лидери и представители на религиозни общности от кварталите „Надежда” и „Речица”.

Инициирането на тази среща е било продиктувано от нарастващия брой заболели в тези райони с голяма гъстота на населението, се посочва в съобщение на областната администрация в Сливен. По данни на Районната здравна инспекция (РЗИ), към момента в града са хоспитализирани 36 заразени, от които една трета са от квартал „Надежда” и една трета от „Речица”.

Необходимостта от прилагане на строги мерки трябва да бъде разбрана и осъзната и тук е ролята на ромските лидери, се разбраха участниците в срещата. Налагат се строги мерки по спазване на карантина. Ще бъдат карантинирани цели семейства, които живеят в една сграда, поради невъзможността да бъдат изолирани единични случаи.

Институциите имат готовност за затваряне на двата квартала, но това е определено като крайна мярка. Кметът на града и областният управител се обърнаха към представителите на ромската общност за съдействие по отношение организиране на мащабна разяснителна кампания, предадоха местните медии. До всички трябва да достигне информацията за сериозността на ситуацията и колко е важна социалната изолация.

Ще продължи строгият контрол, осъществяван от полицията за спазването на противоепидемичните мерки. През пропускателните пунктове на входа и изхода на квартала ще бъде допускано движението по неотложни причини– закупуване на лекарства, посещение при лекар, полагане на труд, закупуването на хранителни продукти. Пропускателния режим за работещите при подлеза в района на ЖП гарата ще бъде обсъден, с цел да се въведе най-оптималния вариант. Няма да се допуска безцелното движение и събирането на групи. Всички страни се разбраха да обединят усилия за намаляване на напрежението и за по-голямо разбиране на проблема като си сътрудничат и координират действията си.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам