Здравният министър промени заповедта за затварянето часове след издаването й

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев промени заповедта, с която се забраняваше функционирането на всякакви магазини с изключение на продаващите храни, лекарства и бензиностанциите. След заседанието на Министерски съвет снощи ограниченията бяха смегчени до заведенията за хранене и развлечения.

Заради разпространението на коронавируса, Народното събрание гласува извънредно положение в цялата страна до 13 април. Късно вчера Министърът на здравеопазването актуализира издадената по-рано заповед по следния начин:

1. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

2Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

3Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

4. Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

5Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

6Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

7. Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Контролът ще се осъществява от регионалните здравни инспекции и служителите на Министерството на вътрешните работи. Срокът на действие на заповедта е до 29 март, но може да бъде удължен.

С извънредното положение депутатите промениха и законодателството, като въведоха глоби и затвор за хора, които не спазват назначената им карантина и разпространяват коронавируса.

Главният прокурор Иван Гешев пък обяви, че оглавява щаб, който ще следи за спазването на правилата и мерките в условията на извънредно положение, както и ефективното противодействие, разкриване и разследване на престъпленията в тази връзка. Той задължи министрите на здравеопазването, на вътрешните работи и на икономиката да му докладват всеки ден.

Случаите на заразени в България вече са 31, като един от тях е завършил със смърт.

По време на днешния брифинг, началникът на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски съобщи, че вече има арестувани за нарушаване  на домашната карантина. Те са принудително заведени в къщите им, след като са обявени, че трябва  да бъдат под карантина, а са заварени в заведение в Сливница. Той цитира и случай на пациент, който е изчезнал, но след информацията за строгите санкции при нарушаване на карантината се е върнал сам.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам