Здравният министър поиска сериозно затягане на мерките от петък

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че е предложил на министър-председателя Бойко Борисов нови мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Мерките са следните:

– Удължаване срока на извънредната епидемична обстановка с 4 месеца – до март 2021 г.

– Преустановяване на присъствените занятия във всички училища за две седмици. 

– Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

– Спиране на всякакви спортни мероприятия, също така конгресни, семинари, конкурси и частно организирани тържества.

–  Затваряне на всички нощни заведения.

– Спиране на работата и на други заведения, доставки на храни само по домовете.

– Преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, с изключение на банки, застрахователни компании и други такива за платежни услуги.

– Спиране на вътрешни и външни екскурзии, без обществения транспорт.

Броят на лицата, приети за лечение в болниците в България, е 5 950 в тежка и средно тежка форма на заболяване, съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите на директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, над 2 хиляди са хоспитализираните лекари.

„Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск, няма да издържат лекарите ни, сестрите ни. Готов съм да поема всякаква отговорност, но не може да си позволим да губим живота на лекари, учители. Сега е време да се държим един за друг“, каза здравният министър. 

Ако бъдат приети предложените ограничения, здравният министър настоява те да влязат в сила от петък – 27 ноември. 

Българският лекарски съюз обяви, че подкрепя предложението на здравния министър

“Преустановяването работата на заведенията, дискотеките, на моловете, прекратяването на спортните мероприятия, семинари, екскурзии, конкурси, конгреси и всички други мерки са изцяло в полза на българското общество и ще дадат възможност на нас лекарите и здравната система да си поемем глътка въздух. Само така може да бъде скъсана веригата на заразата, която през последните седмици показа сериозен ръст и погуби стотици животи. Нека спазваме дистанция, но да се държим един за друг в тази битка!” се казва в становище на съсловната организация.

След обявяването на предлаганите от министъра на здравеопазването нови драстични ограничителни мерки, Българската стопанска камара заяви в обръщение към правителството, че

подобни решения други европейски държави са съпътствани с мащабни икономически мерки,

например възстановяване на различен процент от оборота за същия период на предишната година. „Разбирайки, че нашите възможности са ограничени, настояваме за обособяване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес, засегнат от ограничителните мерки, предоставяща възможност за бързо получаване на компенсации за сметка на държавата. 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че „с нито една мярка не трябва да се прекалява“.

„За да бъдат увеличени доходите и пенсиите, за да помагаме на бизнеса, дори за купуването на ваксините или за подкрепата на болничните заведения –за всичко това трябва да имаме работеща икономика“, написа той в профила си във „Фейсбук“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам