BG | EN

Здравните работници излязоха на шести национален протест

Снимки: Фейсбук група на събитието

Медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и фелдшери от цялата страна излязоха днес за шести път на национален протест с искане за реформи в здравеопазването, по-добро заплащане и условия на труд.

Медицински специалисти от София, Плевен, Хасково, Пещера, Сливен, Казанлък и редица други градове протестираха с плакати „Не на страха“ и с националното знаме и патриотични песни пред Народното събрание. Протестиращите блокираха за кратко движението по един от столичните булеварди и направиха жива верига, с която обградиха сградата на Народното събрание, предадоха столичните медии.

От утре всеки ден протестиращите ще напомнят на депутатите исканията си – повишаване на работните заплати и подобряване на условията на труд, посочи организаторката на протеста Мая Илиева, цитирана от БНР:

„От утре сутринта започваме да напомняме на депутатите за проблемите в здравеопазването. Ще задаваме въпроси, на които те ако не могат да си отговорят сами, ние с удоволствие ще им отговорим. Осем и половина ще ги чакаме тук на вратата. Ние всяка сутрин ще бъдем тук и ще ги изпращаме след работно време с тези листовки.“, посочва тя.

В подкрепа на здравните работници днес са се присъедили и фармацевтите, както и синдикалната федерация на служителите в МВР.

Исканията на медицинските сестри са за стартова заплата от 1 120 лева, цялостна реформа в здравеопазването, за да не напускат младите специалисти страната ни и за по-добри условия на труд.

Присъстващи на протеста сестри показаха фишове със заплати между 600 и 700 лева. Обясниха, че на местата, където е имало някакво увеличение, то е било минимално, а на много места изобщо е нямало.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините