Здравните власти предупредиха: Водата от язовир „Тича“ да не се ползва за пиене и готвене

Илюстративна снимка: За истината

Водата от язовир „Тича“ да не се ползва за пиене и готвене, препоръча Регионалната здравна инспекция в Шумен. ВиК- Шумен е уведомило здравната инспекция за повишени показатели за мътност на водата, постъпваща от язовира, потвърдиха и от водното дружество.

От ВиК обясняват, че заради обилните валежи през последните дни, в язовира са постъпили допълнително 15 милиона кубически метра вода, което е довело до увеличаване на водното количество в язовира до 148 милиона куб. м и повишаване на показателя за мътност.

В изпълнение на изискванията на чл. 10, ал.1 от Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, ВиК – Шумен уведомява, че водата е с влошени показатели за градовете Шумен, Велики Преслав и Търговище, за селата Дибич, Панайот Волов и Белокопитово, и квартал Макак на гр. Шумен.

Призовават се жителите на тези населени места да не използват водата за питейни нужди.

„Наблюдаваме непрекъснато състоянието на язовира и взимаме проби от водата сутрин и вечер“, каза Жанета Панайотова, управител на ВиК –Шумен, цитирана от пресцентъра на дружеството.

От ВиК ще информират ежедневно за състоянието на показателите за мътност на водата, а дотогава тя не трябва да се използва за пиене.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам