BG | EN

Здравните власти в Габровско: Не купувайте млечни продукти с неизяснен произход, има Ку-треска

Снимката е илюстративна.
Снимка: pixaby.com

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово съобщи, че за по-малко от година в областта са регистрирани шест огнища на Ку-треска по животните.  От изследваните общо 81 животновъди и ветеринарни специалисти, заети с отглеждането и обслужването на болните животни, както и лица, консумирали мляко и млечни продукти от болни животни, 21 са заболели от Ку-треска.

Всички заболели са провели антибиотично лечение, а двама са лекувани в болнични условия, посочват от РЗИ. В разпространената до медиите информация се казва, че от Ку-треска могат да боледуват и хора, и животни. Причинява се от бактерия, която е доста устойчива на външни влияния и дезинфекционни средства. Основният източник на зараза са домашните животни: крави, овце, кози, по-рядко коне и домашни птици. Инфектирането може да стане чрез вдишване на прах, заразен с екскрети на заболели животни, при клане и обработка на животински суровини, през кожата и лигавиците от околоплодни води при израждане на животни, чрез консумация на замърсена храна или непастьоризирано мляко от болни животни или други млечни продукти, които не са претърпели достатъчна термична обработка.

РЗИ предупреждава, че най-типичнате изяви на острата Ку-треска са грипоподобна болест и пневмонията. Хроничната форма на Ку-треската протича много тежко и води до артрит (възпаление на ставите), остеомиелит (възпаление на костите), васкулит (възпаление на кръвоносните съдове), възпаление на мозъка. Хроничният ендокардит (възпаление на вътрешния слой на сърцето) е най-честото усложнение на хроничната Ку-треска. Инфекцията с коксиела може да протече и с клиничната картина на остър вирусен хепатит. Инфекцията при бременни води до сериозни увреждания.

При навременно диагностициране лечението на Ку-треската е успешно, но е по-добре заболяването да бъде избегнато като се спазват профилактични мерки, пишат още от инспекцията като описват мерките подробно в сайта си.

Във връзка с утежнената епизоотична и епидемиологична обстановка в Габровска област по отношение на Ку-треската, от габровската инспекция посъветваха гражданите да не купуват млечни продукти с неизяснен произход, от нерегистрирани производители, като подчертават, че ако млякото, млечните продукти и месото са „домашно производство“, не означава , че са стопроцентово безопасни.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините