Здравната каса плащала за лекарства в частни болници в пъти по-висока цена от държавните

Според управителя на Здравната каса, може да говорим за „организирана система за отчитане на дейности, които са извършени или в по-малък обем, или изобщо не са извършени“.

Д-р Дечо Дечев – Управител на НЗОК
Снимка: принтскрийн Дарик радио

Здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев в интервю за предаването „Седмицата“ на Дарик радио. Случващото се е резултат от законови текстове на здравните власти, които той определи като лобистки. 

Управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев заяви, че ще се оттегли на 12-и март т.г., когато изтича мандатът на проф. Камен Плочев, а след оттеглянето му той беше избран да го довърши. Дечев заяви още, че няма условия да се справи с организираната система за източване на НЗОК.

Той обясни, че за разлика от държавните и общински болници, частните не са длъжни да дават отчети как са похарчили парите си. Разликата в цените, по които се плаща едно и също лекарство, идвала и от това, че частните болници са извадени от „задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс“. „Това доведе до огромни девиации. Примерно – едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, го заплаща на 1050 лв. Разликата е 7 пъти. Защо ви ги казвам тези неща? Защото всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче – един път пипаме котлона, втори път, трети път – животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме“, допълни управителят на НЗОК.

Дечев говори и за няколко случая през 2019 година, в които здравната каса е поставяна пред свършен факт. Един от тях е обещанието на здравния министър Кирил Ананиев и на премиера Бойко Борисов, че ще бъдат даде 50 млн. лв. на медицинските сестри от бюджета на държавата. „Изведнъж обаче се установява, че това няма как да стане и средствата трябва да се осигурят от здравната каса. Резултатът от тази политика е, че се наказват работещите болници, а парадоксалното е, че предложенията в здравеопазването идват от хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети“, заяви още Дечев, имайки предвид явно здравния министър Кирил Ананиев, който дълги години работеше в Министерството на финансите и е известен „бюджетар“.

Според управителя на НЗОК се налага основна ревизия на здравната каса, защото институцията не е адекватна на промените, които са настъпили в последните 20 години от съществуването й. Като пример той посочи, че трябва да се редуцират звената на касата в страната и от 28 да станат не повече от 6. Според него обаче това е невъзможно една година преди парламентарни избори.

Дечев e категоричен, че вече можем да говорим за една „организирана система за отчитане на дейности, които са извършени или в по-малък обем, или изобщо не са извършени“.

Според него трябва да се намали и броят на болниците, които имат договор с НЗОК.

„Ако съществуващият ресурс се инвестира в по-малък брой лечебни заведения, отколкото са тези 387, с които касата в момента има договор, парите ще бъдат достатъчни, без да се нарушават достъпът и качеството на лечението“, посочва той.

„Второто е нещо, което екипът на здравното министерство и тази година не успя да свърши – национална информационна система, посочи той. За пореден път и тази година се провали внедряването на електронната борса за лекарствата, за пореден път и тази година темата за промяна на осигурителния модел бе отложена. Медицинските стандарти, правилата, по които се работи – там е много тревожно положението. Фармако-терапевтични ръководства, които определят унисона на терапиите – също нищо не се направи. Всичките тези неща са извън дейността на касата. Не бягам от отговорност, но казвам кои са нещата, които биха довели до вкарване на нашата система в рамките на този ресурс, който е значително по-малък, отколкото трябва да бъде. Трябва да има унисон в действията между екипа на касата и екипа на министерството, те трябва да теглят в една посока. Аз си отивам на 12 март, защото ангажиментът, който съм поел, е за този мандат“, завърши д-р Дечо Дечев.

„За нас това решение на д-р Дечев беше изненада“, каза пред БНР адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК, представител на пациентска организация. Той посочи, че Дечо Дечев е показвал доста консервативно управление на Здравната каса и категорично заяви, че казаното от управителя на НЗОК е самата истина:

„В законодателството на България се съдържат възможности за т.нар. източване на Касата“, коментира още адв. Дамянов и уточни, че още със замисъла на Касата са били заложени т.нар. бомби със закъснител, които с течение на времето са се развивали в законодателството и в зависимост от това кой е на поста министър на здравеопазването.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам