BG | EN

За 5.3 млн. евро се продават 41 дка край с. Емона, част от които държавна собственост

Теренът край с. Емона, който е обявен за продажба
Снимка: „Бългерия пропърти“

Парцел от 41 дка на първа линия до морето в района на с. Емона, част от който е частна държавна собственост, е обявен за продажба от агенция за недвижими имоти за впечатлаващата цена от над 5.3 млн. евро. Това ставя ясно от публикувана обява, в сайта на агенцията. Според нея парцелът се намира близо до курорта Елените и Слънчев бряг.

Справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър обаче показва, че част от терена е частна държавна собственост.

„Парцелът е в регулация и готов за застрояване, пише в обявата. Параметрите позволят да се построи 49500 кв.м. жилищна площ. Основното му предимство е, че граничи с чудесен плаж. Място е изключително и уникално заради това, че е обкръжено от гори, които влизат в защитените зони по Натура 2000. Това значи, че застрояването на тези територии е забранено. Но парцелът, които Ви предлагаме, не влиза в забранената за строителство зона. На разстояние 3,5 км от терена минава неасфалтиран път. Уникалното разположение на имота и панорамата благоприятстват за построяване на луксозен комплекс от затворен тип, ваканционно селище или хотел. Парцелът се намира на възвишение, което позволява на повечето апартаменти в бъдещия проект да имат панорамна гледка. Това е единственото място в Европа, където живее стадо диви коне“, пише в обявата.

Руслана Бояджиева има имот в с. Баня и случайно попада на обявата за този терен. Това, което й прави най-силно впечатление в нея е, че теренът се намира в близост до гори от Натура 2000.

Видео: Разорано. Бетонирано. Черноморие.

„Горе-долу го локализирах в Кадастралната карта, разказва тя. Това, което намерих там е, че става въпрос за два имота. Единият от тях е частна държавна собственост в община Несебър, землището на с. Емона в местността Кокопера. Другият имот е частна собственост, той е урбанизирана територия с площ 19 дка. Това, което ме наведе на мисълта, че е същият имот, който се продава, е, че сборът от площта на тези два имот прави точно 41 дка“, обясни тя.

Плажовете „Корал“, „Кара дере“ и „Паша дере“ станаха част от „Натура 2020“

Бояджиева допълни, че има много лично отношение към тази местност. „Още когато бях малка, със семейството ми много често къмпингувахме на Иракли и сме били по цели месеци на палатки там. Имам добри спомени от детството си, свързани с местността. Лично за мен презастрояването на Черно море е недопустимо“, разказа тя.

Забрана на строителството и разваляне на горските заменки в Камчийски пясъци поискаха природозащитници на протест

Според Спас Узунов от Българската фондация „Биоразнообразие“ казусът провокира много въпроси. Той посочва, че така представена обявата наистина създава впечатление, че теренът включва и собствен плаж. Според българското законодателство обаче това е невъзможно. 

„И по Конституция морските плажове са изключителна държавна собственост, така че частен имот не би могъл да включва такава територия. По отношение на това, че се продава имот, това си е съвсем в реда на нещата. По-скоро трябва да обърнем внимание на това, че единият от продаваните имоти е частна държавна собственост. Въпросът е защо, по какви причини, на кого и по каква процедура държавата продава този имот? Няма ли други възможности за неговото използване? Какво е неговото предназначение? Как частна фирма продава държавен имот? Защо държавата е възложила точно на тази фирма да прави това, ако го е възложила държавата, разбира се?“, коментира Узунов.

Узунов казва също, че бъдещият собственик на подобен терен трябва да знае, че върху парцела тегнат определени ограничения, тъй като част от него попада в Натура 2000, а друга – се намира и в т. нар. Зона „А“ по смисъла на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

РИОСВ затваря популярния къмпинг „Айлякъ“

„Там се намира и един малък плаж, който не влиза в имота, но пък е ограден напълно от него, казва Спас Узунов. „При хипотезата, че този имот се продава за строителство, защото така е описано в обявата, това ще доведе до тотална изолация на плажа и невъзможност всеки гражданин, като съсобственик на този плаж, да го използва. Ние не можем да бъдем ограничавани в ползването на собственост, която е публична държавна собствменост, с обществена функция“, допълва Узунов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Петя Михова
Завършила е бакалавърска степен по „Културология”, както и две магистратури – по „Вътрешнополитическа журналистика” и „Бизнес администрация – развитие на човешките ресурси” в СУ „Св. Климент Охридски”. През 2015 г. започва стаж в регионалния сайт „Gramofona.com”, след това работи в Радио „Фокус” – Бургас. От края на 2016 г. е репортер и водещ на новини в „Радио Бургас“. Тя постига най-добър резултат в „БНР – Академия 2018” с фичъра си „Далече от затвора”. През същата година е класирана в челната тройка на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“ за материала си „Саниран блок в Бургас протече след по-малко от година“.

Още от автора

Зелената зона за паркиране в Бургас става целогодишна

Лятното работно време се запазва, както е до момента(от 11:00 до 20:00 часа от понеделник до неделя -б.р.), а зимното ще започва след края на септември и ще функционира като това на синята зона

Нефтените утайници край Бургас  – 20-годишна история с много въпроси

Казусът с отстраняването на утайниците на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД отново излиза на дневен ред, тъй като на 1 и 2 април предстои да се проведе обществено обсъждане в общините Камено и Бургас, на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда(ОВОС).

Прокуратура и полиция ще се занимават с резултатите от изборите за общински съветници в Бургас

Заключенията на двете експертизи по делото срещу решението на Общинската избирателна комисия в Бургас за избор на общински съветници бяха приети днес от Бургаския административен съд.

Още за новините

От ДПС-Никола Козлево първи в Шуменско декларираха подкрепа за Ахмед Доган във войната му с Пеевски

Депесарите от най-малката шуменска община Никола Козлево се оказаха двигател на процесите в цялата регионална организация, която дълго се колебаеше каква позиция да заеме в откритата война между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на движението Делян Пеевски, санкциониран за корупция по глобалния закон „Магнитски“.

КОНПИ ще трябва да предостави достъп до всички свои решения за отнемане на имущество, реши окончателно съдът

Това слага край на период от две години, в който КОНПИ прибегна до поредица от процедурни трикове, за да избегне изпълнението на съдебното решение, което я задължава да разкрие информацията.

Трусове в ДПС–Шумен: Областният съвет наложи декларация в подкрепа на близкия до Пеевски Хамид Хамид

След тежко мълчание по повод откритата война между Ахмед Доган и Делян Пеевски, областният съвет на ДПС в Шумен най-после излезе с позиция, която обаче предизвиква нови трусове в местната организация.