BG | EN

За 25 хил. лв. – толкова! „Златната“ телената ограда на Товарна гара Русе вече е срязана (обновена)

Снимка / Кристиян Юлзари

В местни медии в Русе се  появиха  снимки, на които се вижда, че бутафорната ограда около линията край Товарна гара Русе е срязана. Причината – да “улесни” пешеходците да преминават за по-напряко през жп линията. 

В началото на годината “За истината” разказа за това как Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) реновира междинна железопътна спирка в центъра на Русе. Ремонтните дейности завършиха в 2023 г. със съмнения за злоупотреба с обществени средства. 

Оказа се, че са похарчени 25 хил. лв. за нисък клас телена ограда, която според експерти струва няколко пъти над пазарните цени и свършва малко след края на перона. Това я прави напълно безсмислена. 

Няколко метра безотговорност

На снимки, публикувани през последните няколко дни, се вижда огромна дупка, през която хора преминават, за да не удължат пътя си с няколко метра допълнително. И това при положение, че съвсем близо до мястото има пешеходен жп прелез.  

Парите за ремонта на Товарна гара Русе са платени на дупнишката фирма „Реал Трейдинг“ ЕООД. Цялата обществена поръчка е на стойност близо 764 хил. лева без ДДС. Според заданието към всеки перон трябва да се постави предпазна ограда, която в идеалния случай да осигурява „по-голяма безопасност“ и да „възпрепятства преминаването на пешеходци през железния път“. Сложени бяха и камери за видеонаблюдение.

Колаж: Кристиян Юлзари

„В момента се извършва техническа експертиза за разчитане на записите от камерите. Изображенията не са достатъчно ясни, за да твърдим, че извършителите са заснети“, съобщиха за „За истината“ от пресцентъра на НКЖИ. Оттам заявиха, че целостта на оградата вече е възстановена.

Необходимостта от ограда в района на спирката е безспорна. През последните години няколко души загубиха живота си след удар с влак при неправилно преминаване на жп линията. 

Бутафорията

Това, което получиха гражданите на Русе, обаче се оказа бутафорна ограда, която свършва 150 метра след края на перона. Оттам нататък жп линията си е както преди – необезопасена. Причината според НКЖИ е липса на пари.

Пред “За истината” от държавната компания обясниха, че имат намерение да продължат оградата по цялото протежение на линията през града, но когато се намери финансиране.

След разследването на “За истината” министърът на транспорта в оставка Георги Гвоздейков каза в отговор на депутата от ПП-ДБ Иван Белчев, че след ремонта на жп спирка Товарна гара Русе са “осигурени условия за безопасност при преминаването на железопътната линия”.

Отбий номера

Преди няколко години след поредния инцидент с фатален край собственикът на жп спирката – НКЖИ – постави мантинела с дължина едва няколко метра. Днес псевдо преградата продължава да стои на мястото си, а между нея и релсите се намира паметната плоча на 13-годишния Виктор – една от жертвите на безотговорността на институциите, оправдавана като “липса на достатъчно средства”.

Виктор загина през 2018 г. блъснат от преминаващ влак на връщане от училище. По-късно стана ясно, че момчето е слушало музика със слушалки и по тази причина не е чуло сирената на приближаващия влак.

Скрийншот: Дунав мост

Подобно на мантинелата, чисто новата ограда за 25 хил. лв. край релсите в района на Товарна гара Русе вероятно има някакво друго предназначение, но не и да обезопасява.

* Текстът е обновен в 16:40 на 21.03.2024 г. с отговора на Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ)

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините