За четири депутатски места от Габрово се борят 130 кандидати

Двайсет и шест партии и коалиции регистрираха листи в Районната избирателна комисия в Габрово за участие в парламентарните избори на 14 ноември. С изключение на ДПС всички останали, които според социлозите преминават четирипроцентната бариера, залагат на кандидатите, на които през пролетта и лятото на тази година.

Този път ДПС издига за водач на листата си Юсеин Вейселов от Севлиево.

На двата парламентарни вота досега листата води общинският председател в Габрово Мелекбер Велева. Резултатите на ДПС през април и юли т.г. обаче вместо да донесат мандат, бавно се топяха и на 11 юли т.г. получиха подкрепата на 1738 избиратели, от които 1150 са гласове, дошли от община Севлиево. Този резултат отреди на ДПС 4.27% от вота в областта и с 80 гласа по-малко от това, което получиха на 4 април.

Всъщност да издигнат за водач човек от Севлиево е добър ход, като се има предвид, че основният електорат на партията в областта идва от три севлиевски села с преобладаващо турско население – Петко Славейков, Ряховците и Градница.   

ГЕРБ отново са предсказуеми

Листата води Томислав Дончев, втора за трети път тази година е бившият областен управител на Габрово Невена Минева.

Минева влезе на косъм в 45 Народно събрание и то след като спечелилият мандат с преференции Павлин Ганчев от Севлиево се отказа. Запознати твърдят, че Ганчев е бил натиснат да го направи в полза на Минева, но дали е така, само вътре в ГЕРБ знаят. Между другото след като не успя да влезе в 46 Народно събрание Минева получи назначение на заместник кмет в Община Габрово.

За ГЕРБ вотът на 14 ноември има по-различен залог. След 2009 г. партията не е оставала само с един депутат от областта – през 2009 г. беше фурорът за хората на Борисов, които взеха над половината от гласовете на избирателите, а след това на три парламентарни избора (през 2013 г., 2014 г. и 2017 г.) партията печелеше по два мандата. През 2021 г. тази успешна линия беше прекъсната и е по-вероятно да не бъде възстановена, ако се съди по бавното, но категорично отслабване на подкрепата за ГЕРБ, която на 11 юли т.г. получи малко над 12 хил. гласа или с почти 3600 гласа по-малко от 4 април.

„Демократична България“ за трети път тази година залага на Ивелин Стоянов,

който идва от академичните среди на Техническия университет. Стоянов успя да влезе в 46-ия Парламент, след като партията му увеличи подкрепата си в региона от 5.40 % на 8.50%, но до последно не беше ясно дали това ще стигне за мандат. Стигна, след като се завъртя въртележката от преразпределението на гласовете.  

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“

за втори път издигат за водач на листата си икономистът Георги Табаков. За вота на 11 юли Табаков и екипът му вложиха доста усилия, за да увеличат подкрепата за тях, но това не се случи. Дали защото коалицията единствена излезе на тези избори с нов водач – вместо габровката Пепа Сомлева от София изпратиха Георги Табаков. Габровци са ревниви когато им натрапват външни лица, въпреки, че самият Табаков смята, че разделянето на „наши“ и „чужди“  не е ценност на модерния свят.

Не може да се отрече, че Табаков да имаше големи амбиции и бе силно диалогичен. Той единствен от всички кандидати публично поздрави опонента си Ивелин Стоянов за спечеления мандат, а в деня, в който стана ясно, че губи в Габрово, публикува пост, в който заяви, че продължава да работи за региона.

Социалистите отново издигат Крум Дончев

за водач на листата си в Габрово, въпреки, че точно натрапеният външен кандидат е спряганата причина за по-слабата подкрепа, която БСП получи през лятото спрямо пролетта.  За партията на 11 юли гласуваха с почти две хиляди избиратели по-малко от гласувалите на 4 април, което би трябвало да е светеща лампа за Корнелия Нинова и екипа й. Днес обаче тя смята, че поведението на БСП по време на провалилите се разговори за съставяне на правителство в рамките на 46-ия Парламент е оценено високо от избирателите и очевидно разчита, че то ще повлече гласове за партията.

Каквото и да се говори на 4 април и 11 юли т.г. БСП взе мандат от Габрово, но това изобщо не означава, че същият филм ще се завърти и на 14 ноември.

В листата на „Има такъв народ“ има нова фамилия

Водач за втори път е Деляна Валериева, която на предишните избори беше с фамилията Пешева, но междувременно се е омъжила и вече е Деляна Иванова, уточниха от местната партийна структура.

Яна Балникова води листата на „Продължаваме промяната“

в избирателен район Габрово и това е напълно очаквано. Балникова е от Габрово и при представянето на проекта на Кирил Петков и Асен Василев каза, че градът й е дал много. Втори след нея е строителният предприемач от Севлиево Богомил Петков, който на местните избори през 2019 г. беше кандидат за кмет на Севлиево, но загуби на балотажа от избраният за трети мандат Иван Иванов, издигнат от ГЕРБ. Според самия Петков „Продължаваме промяната“ има реален шанс за два мандата от областта, но към момента е малко рано за толкова смели прогнози.

Областната управа в Габрово определено е добро място за отглеждане на бъдещи кандидат-депутати. Областният управител по време на първия кабинет на Борисов Мариян Костадинов е водач на листата на коалиция „Национално обединение на десницата“, в която влизат „Републиканци за България“ и „Консервативно обединение на десницата“. Досега два пъти Костадинов водеше листата на „Републиканци за българия“, които се явяваха самостоятелно на изборите.

Заместник областният управител от последния мандат на Борисов Росен Цветков от квотата на НФСБ е водач на листата на коалиция „Патриотичен фронт“.  

Общинският съветник в Дряново Светлана Лакова, която доби скандална известност с желанието си да ограничи правото да се снимат заседанията на Общинския съвет в Дряново, с аргумента, че така защитава съветниците от гражданите, е водач на листата на партия „Русофили за възраждане на отечеството“. На изборите през юли Лакова бе водач на листата на  коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република“, а на изборите през април е работила за „Изправи се БГ! Ние идваме“, което й донесе изключване от БСП.   

Общо 130 кандидати са регистрираните кандидати за народни представители в четиримандатния Седми габровски избирателен район.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам