BG | EN

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Снимка: AndyLeungHK/Pixabay

“Всяко чудо за три дни” е поговорка, която използваме често в забързания свят на новините и информацията. Само за три дни обаче Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

„Този съдебен процес има множество характеристики на SLAPP или  “дело шамар”, пишат в мейл до медиите от асоциацията. Това са стратегически дела, които хора или компании с власт и възможности, водят срещу журналисти и активисти. Целта на тези дела не е да защитят доброто име на ищеца, а да накарат съответният журналист или активист да престане да се занимава с онова, което прави и което е в обществен интерес.

Искът на “Лев Инс” е за рекордна сума и е заради това, че медията е цитирала официална стенограма с изказване на финансовия министър. Размерът на адвокатските услуги по тези дела зависи от стойността на иска и минималните тарифи са описани в специална наредба – ако адвокат вземе по-малко или води подобно дело безплатно, подлежи на дисциплинарна санкция. Затова и ако някой ви съди за 1 млн. лв., ще трябва да намерите 40 хил. за разноски. Разбира се, ищецът също ще има сходни разходи, за да води такова дело. За една голяма компания тези суми са незначително перо. И вероятно е пресметнат ход – да се похарчи определена сума, за да се осигури медийна тишина около компанията.

Най-силното противодействие на подобен тип опити за заглушаване е солидарността. Когато вместо да се изплашат, много журналисти и граждани решат да говорят високо и да задават въпроси.

Стотици хора са откликнахли на призива на АЕЖ да пишат на “Лев Инс” и да им зададат същите въпроси, като зададените им от Mediapool. Но от асоциацията решават да не спрат до там, а да се опитат да съберат нужната сума за адекватна защита на медията заедно със свои съмишленици.

„Бяхме стъписани от размера ѝ и, да си признаем, не очаквахме да успеем да я съберем бързо, казва Иван Радев от АЕЖ. Но бяхме опровергани. Още като обявихме инициативата, даренията започнаха да валят. За няколко часа в първия ден по сметките ни имаше над 10 хил. лв., активността се задържа висока и през втория и третия ден и бързо достигнахме 34894,61 лв., които заедно със средствата от друга паралелна кампания покриват цялата необходима сума. 

От АЕЖ са получили точно 351 дарения. Сумите са варирали от 1 евро до 2 000 лв. “20 лв от български пенсионер” – е сред най-трогателните основания за плащане. “За журналистическото достойнство на хората от „Медиапул“ – гласи друго. “Долу мафията” – трето. Получено е било и плащане с основание “*** за Лев Инс”.

Необходимата сума е била почти събрана, когато е получено най-голямото дарение – 7659.29 лв. от Юлияна Йорданова, която е спечелила дело срещу ПИК за същата сума и е решила да я даде за каузата.

С тази сума е сложено началото на събирането на фонд за правна помощ по други “дела шамари” срещу медии и журналисти.

„Безкрайно благодарни сме на всички, които подкрепиха кампанията, пишат още от АЕЖ. На онези 351 души, които показаха с действия, че им пука за свободата на словото, но и на всеки, споделил информация за каузата. Не на последно място, поздравяваме колегите от Mediapool, че през годините са доказали своя професионализъм и журналистическа смелост и имат вярна аудитория, готова да ги подкрепи в труден момент“.

Сметките на АЕЖ остават отворени. Всяко дарение от тук нататък ще бъде отчитано във фонда за защита на медии и журналисти.

Можете да дарите в следната банкова сметка:

BG41RZBB91551011658021

KBC bank

Титуляр: АЕЖ – България

Или в PayPal/банкова карта

Основание: Фонд за правна помощ

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Европрокуратурата проверява корупция при ремонта на жълтите павета в София

Разследването е свързано с обвинения за лошо управление на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), както и възможна корупция с щети, които се оценяват на минимум 3 млн. евро.

Наблюдатели на ромска организация ще следят за нарушения в изборния ден

"Постоянната ромска конференция" - гражданско движение от ромски, про-ромски активисти и организации от цялата страна, съобщи, че е осигурила над 1000 наблюдатели от цяла България, които да следят за нарушения в изборния ден.

Осем души отиват на съд в Плевен за трафик на жени в Германия

Жертвите на трафик са принуждавани да извършват сексуални услуги срещу заплащане, чрез изнудване, упражнено физическо и психическо насилие, отправяне на закани спрямо тях и техни роднини

Още за новините

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.