За седмица управителят на ВиК – Шумен беше сменен два пъти

Илиян Илиев – управител на ВиК – Шумен
Илиян Илиев – управител на ВиК – Шумен
Снимка: Диана Желязкова

Само за една седмица водният оператор в Шумен два пъти смени шефа си, за да се окаже в крайна сметка със стария си началник.  Управителят на ВиК – Шумен Илиян Илиев първо беше освободен от поста си, после беше избран за директор на злополучното водно дружество в Перник, след което пак се върна в Шумен.  А безсмислените кадрови рокади бяха извършени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) – представител на държавата, която е собственик на мажоритарния пакет в двете предприятия.    

На 4 декември Илиян Илиев беше освободен от поста си на общо събрание на ВиК – Шумен, което избра за временно изпълняващ длъжността главната счетоводителка Жанета Панайотова. Междувременно стана публична тайна, че на Илиев е предложен управленския пост във ВиК – Перник.

На 5 декември обаче съдът отказа да впише Панайотова в Търговския регистър като нов управител на водното дружество, след жалба от кмета на Шумен Любомир Христов, който оспори избора й.  Така на практика вписан в Търговския регистър като шеф на ВиК – Шумен остана Илиян Илиев.

Въпреки това на 9 декември той беше избран за управител на ВиК – Перник с гласа на държавата, а изборът му няма как да е станал без неговото съгласие.  Явно в МРРБ са смятали да правят друго събрание в Шумен за избор на нов шеф.  Неофициално се говори, че не успели да намерят кандидат.  Какво точно се е случило, остава неизвестно, но на 12 декември Илиян Илиев първо се срещна с кмета на Шумен Любомир Христов, после официално оповести, че остава на поста си във ВиК – Шумен.

„Знаете, че не съм отписан от Търговския регистър и това е причината да остана“, каза по-късно Илиев пред журналисти в Шумен Илиев. Попитан какво е било неговото желание, той обясни, че оставането му в Шумен било и негово желание. „Смятам, че тук нещо сме направили и да продължим е по-добрият вариант, отколкото да почвам нещо ново тепърва“, каза Илиев. Междувременно във ВиК – Перник беше назначен прокурист.

Иначе финансовото състояние на водното дружество в Шумен остава изключително тежко, сметките му са запорирани от съдия – изпълнител заради дълг от 1,2 млн. лв., а общите задълженията на оператора са близо 7 милиона лева.  Управителят на дружеството обяви спасителен план, според който държавата ще увеличи капитала си във ВиК – Шумен с 5 милиона. Те обаче още не са получени, макар че Илиян Илиев се надяваше парите да дойдат в края на годината, при разпределението на бюджетните излишъци. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам