BG | EN

За половин година в Шумен са били отсечени 145 дървета

Снимка: Radian.bg

Общо 145 дървета, главно липи и ясени, са изсечени в Шумен само през последните шест месеца, става ясно от отговор на кмета Любомир Христов по повод питане на шуменски общински съветник, цитиран от  регионалното издание „Радиан“. Освен унищожените дървета в града, са премахнати и 46 дървета – орехи по пътя към Мараш, така че общата бройка на изсечените от началото на годината дървета в Шуменско става близо 200, допълва изданието.

Ударното унищожаване на дървета било обяснено с няколко причини – част от дърветата били болни, други са били изсечени заради изпълнението на строителни дейности по Оперативна програма „Региони в растеж“ или заради ремонтната програма на общината, а трети са били премахнати по жалби и сигнали на граждани.

Само унищожените липи в Шумен са 79. От тях 34 са били болни, посочил в отговора си кметът. Останалите 45 големи, здрави липи били отрязани по искане на граждани или заради изпълнение на ОП „Региони в растеж“. Заради обекти по оперативната програма са били отсечени общо 114 липи и ясени в Шумен, допълва изданието.

Според отговора на кмета до общинския съветник Даниела Русева, по време на сечта нямало популация на птици, като дърветата предварително са били огледани за гнездящи птици. Любомир Христов пояснил, че по отношение на отсечените 46 орехови дървета по пътя към Мараш „комисия е установила, че дърветата са над 50-годишни, със суховършия и изгнили. Констатирано е, че са опасни, защото целогодишно падат сухи клони и повечето са на отстояние 1,5 – 2 метра от пътя, което е нарушение на Закона за пътищата“.

Междувременно днес за втори път местният парламент в Шумен е отхвърлил искането за мораториум върху сечта на дървета, основно с гласовете на мнозинството от ГЕРБ. Предложението за мораториума дал общинския съветник Добромир Драев, който бил подкрепен от декларации и подписите на 1600 граждани.

Днес противниците на мораториума са изтъкнали като мотив, че забраната щяла да попречи за премахването на опасни дървета, които застрашават живота на гражданите или тяхно имущество. Кметът Любомир Христов видял и политически мотиви в предложението. „Този проблем започва да се преекспонира и започва да се ползва за други цели“, заявил в залата градоначалникът. Той изтъкнал, че общината не сече безразборно и всички случаи вече ще се разглеждат от специална комисия, в която влизат и граждани, и експерти. Няма как да престанем да премахваме дърветата, когато е необходимо,  категоричен бил кметът. Той посочил още, че ежедневно в Общината пристигали жалби на граждани за отстраняване на дървета, които повреждат къщите им или искания на инвеститори, които ще изграждат нови обекти и трябва да премахнат дърветата от терените си.

„Ако падне някое опасно дърво, кой ще е виновен, кметът, нали! Дайте да не преиграваме с тази тема!“, обърнал се към съветниците Любомир Христов. Вносителят Добромир Драев обаче опонирал, че в предложението му изрично било записано, че мораториумът не включва опасни дървета. Въпреки това предложението е било отхвърлено с 10 гласа „против“ и 13 „въздържали се“. За мораториума са гласували само 9 съветници, основно от Реформаторите и БСП.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините