BG | EN

Кадровата политика в старозагорската дирекция на МВР като лоша игра на шах – офицер за пешка

Старши комисар Лазар Христов(на преден план) – директор на ОД на МВР в Стара Загора
Снимка: Венелина Попова

 

Смъртта на Пламен Пенев – 58 годишният бивш борец от Стара Загора, който бе малтретиран от полицаите при задържането му след 20 минутна гонка по улиците на града и почина от задушаване, постави отново на дневен ред въпросите за подготовката на кадрите в МВР. Както и в други случаи на полицейско насилие, някой трябваше да поеме отговорността за действията на униформените, превишили правомощията си по време на акцията.

Вместо да поиска оставката на ст. комисар Лазар Христов – директор на областната дирекция на МВР в Стара Загора, министърът на вътрешните работи си намери други две изкупителни жертви – заместник директора Пламен Петков и началника на „Охранителна полиция“ Илиян Илиев. Само че това няма да реши натрупаните проблеми, нито ще потуши недоволство сред полицейските служители, защото голяма част от тези проблеми са резултат тъкмо от кадровата политика на Лазар Христов.

Според служители в старозагорската полиция още при встъпването си в длъжност той е започнал да премества свои подчинени на по-ниски длъжности и без тяхно съгласие, но с

натиск и заплахи.

Най-вероятната причина затова може да е, че ст. комисарят е искал да се обгради с хора, на които има доверие. Това можехме да изясним в един разговор, но директорът отказа да отговори на въпросите на „За истината“ с мотива, че засега такава среща не е възможна и без да уточни ще стане ли някога възможна в близките дни и седмици. Затова представяме ситуацията в местната дирекция на МВР в по разказа на нейни служители. 

Валентин Георгиев е бивш началник на отдел „Разследвания“.

След натиск от страна на ст. комисар Лазар Христов, той разписал попълненото от друг заявление за доброволното му преместване като старши разследващ полицай в Районното управление в Казанлък, за да не бъде уволнен. По-късно започнал процедура по оспорване на последвалата заповед на министъра на вътрешните работи за неговото преназначаване и пуснал жалби до различни структури в МВР.

Междувременно още преди да е освободил стаята си, комисия, съставена от директора под претекст, че издирва две досъдебни производства, прави пълно претърсване и изземване на цялата му служебна документация, включително и от касата, където съхранявал служебното си оръжие и документи с гриф „секретно“.

На 3 ноември м.г. със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и във връзка с жалбите на Георгиев е образувана дисциплинарна проверка (по чл.205 ал.2 от ЗМВР) срещу директора на Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

За резултатите от тази проверка Валентин Георгиев не е уведомен и досега. На мястото му като началник на отдел „Разследвания“ е назначен ст. разследващ полицай Чанко Русев, а срещу Георгиев, който отказал да подпише акт за встъпване в длъжност, са образувани четири дисциплинарни производства. И е бил уведомен, че ако до 20 декември м.г. не освободи кабинета си и не започне работа в Районното управление в Казанлък, ще бъде уволнен. На 5 декември м.г. Георгиев е запознат със заповедта за преместването му в оригинал, но отново отказва да я подпише и я обжалва пред Административния съд в Стара Загора. А в Окръжната прокуратурата подава жалба за принуда (чл. 143 от НК).

От отдел „Разследвания“ е преместена и главен разследващ полицай Петя Христова – заместник на Георгиев. Тя също отказала на Лазар Христов да подпише заявление за доброволно преместване, който я заплашил с отрицателна оценка на работата й и с понижаване в длъжност. И още същия ден Христова със заповед на директора е командирована в сектор „Пътна полиция“ като оставя сложни наказателни производства с висок обществен интерес незавършени, а достъп й до дирекцията е ограничен.

Друг преместен и понижен в длъжност е главен инспектор Апостол Апостолов – началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“. Него още на 9 март м.г. и само месец след назначаването му като директор на ОДМВР Стара Загора Лазар Христов изпраща на длъжността „инспектор“ в Първо РПУ. За шеф на криминална полиция е назначен главният инспектор от служба „Борба с организираната престъпност“ Асен Йорданов, а освободеното от него място е заето от сина му, току-що завършил Академията на МВР. В дирекцията като началник на група „Магистрална полиция“ работи и съпругата на Асен Йорданов.

В началото на годината от гражданско сдружение „БОЕЦ“ публикуваха в страницата си във Фейсбук два видеоклипа, които показват как Асен Йорданов е изхвърлен от охраната от дискотека „Его“ в града след сбиване, в което участва.

Клиповете може да видите тук и тук

Случаят е от миналата година, а от „БОЕЦ“ твърдят, че са получили записите от криминалния контингент, който ги разпространявал помежду си.

По същия начин са преместени на други длъжности и ст. инспектор Боян Вълчев – заместник на Апостол Апостолов и началник на група в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, който е назначен като инспектор в полицейския участък в ромския квартал „Лозенец“ в Стара Загора, както и началника на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, и неговият заместник.

Понижени и преназначени са още Росен Коев – от зам. началник на Районното полицейско управление в Казанлък той става районен инспектор в Павел баня, а Цанимир Славчев – от началник група „Икономическа полиция“ в Казанлък е изпратен като инспектор в детска педагогическа стая.

Тези и други подобни случаи,

при които директорът размества състава на дирекцията

като пешки на шахматна дъска,

естествено пораждат недоверие в служителите на старозагорската областна дирекция на МВР към ст. комисар Лазар Христов.

А за да не наруши грубо разпоредбите на Закона за МВР, той принуждава с недопустими методи подчинените си да подписват молби за доброволно преместване. В някои случаи понижението в длъжност като това на Валентин Георгиев и Апостол Апостолов са напълно необясними и от гледна точка на резултатите от дейността на ръководените от тях сектори, които за първото полугодие на м.г. са едни от най-високите сред останалите дирекции в страната. Двамата са разследвали и дейността на тогавашния кмет на Гурково Мариян Цонев и на неговия син Георги Цонев, но малко преди да се образува дело, материалите са изпратени в Специализираната прокуратура, където досъдебното производство е смачкано.

А кой е ст. комисар Лазар Христов?

Той е назначен за временно изпълняващ длъжността „директор“ на ОДМВР Стара Загора от служебния министър Иван Дерменджиев в четвъртото служебно правителство на президента Румен Радев. В Стара Загора той идва от столицата, където е работел в сектор „Данъчни престъпления и осигурителна система“ към отдел „Митнически режим, данъчна и осигурителна система и трафик на културни ценности“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР. Първоначалната заповед за назначението му е временна, тъй като той

не  отговаря на условията

за заемане на длъжността, за която се изисква поне една година управленски опит. По-късно в Районното полицейско управление в Карлово е обявен конкурс за началник сектор „Криминална полиция“. Лазар Христов се явява на конкурса, печели го и е назначен на постоянно място.

Но още същият ден се отказва от поста и получава –  вече като титуляр заповед за назначаване като директор на ОД на МВР в Стара Загора

без нито един ден стаж на управленска позиция

в системата, както изисква законът. 

Като директор ст. комисар Лазар Христов се прочу сред колегите си и обществеността със своите действия в деня на балотажа за местните избори в гр. Николаево. Тогава той отива лично в малкия подбалкански град, за да ръководи акция по арестуването на „хора на Златко Баретата“. Всъщност тримата добре сложени мъже нямали нищо общо с Баретата, а проследявали дали Щилиян Велинов – кандидатът на ДПС за кмет на общината купува гласове в изборния ден. В късния следобед задържаните лица били освободени, но действията на директора на старозагорската полиция подхранват обоснованите подозрения за неговите обвързаности с партията на Ахмед Доган и Делян Пеевски. А това ще е и най-вероятната причината Калин Стоянов да покровителства своя подчинен ст. комисар Лазар Христов, вместо да го отстрани от поста, дори и само временно, докато приключи разследването на полицаите, участвали в преследването и убийството на Пламен Пенев.   

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Мандатите на кметовете на 7 старозагорски села може да бъдат прекратени

Проверка в системата АПИС показа, че въпросните лица след избирането им за кметове през есента на 2023 г. не са прекратили в посочения от закона срок участието си в търговски дружества.

Сред разследваните за насилието над Дебора Михайлова е бил и син на полицейска служителка в Стара Загора

Росен Бояджиев - едно от първоначално заподозрените лица за извършеното насилие спрямо Дебора Михайлова, се оказа син на служителка в ОД на МВР в Стара Загора.

Частна компания ще организира архитектурен конкурс в Стара Загора срещу 30 хил. лв.

Община Стара Загора ще проведе Международен архитектурен конкурс за реконструкция, благоустрояване и подобряване на градската среда на ул. „Пазарска“ в Стара Загора. За първи път тя няма да се занимава с организацията му, а го дава на частна фирма.

Още разследвания

Издирва се! – Кой открадна водата на три села? (видео)

"Сложили една бележка, на 16-ти ще идват да събират пари. Който не си платял, щели да му спрат водата. Хората се смеят. Коя вода ще спрат? То вода няма… Като отвориш крана на чешмата, водомерът се върти, а нищо не тече. Има хора, до които водата не стига въобще, а са получавали по 120 лв. сметки“.

72 кипариса ще бъдат изсечени в Стара Загора, за да направят място за блокове и паркинг

До дни със заповед на кмета на Стара Загора ще започне изсичането на 72 дървета – половинвековни кипариси.

„Обичайни победители“ взеха нов милиард от спрени пътни поръчки

АПИ подписа договори с "властелина" от Търговище и със строителя на "тънките магистрали"