BG | EN

„За неопределено време“ – един уличен ремонт в Севлиево без срок за завършване

Ул. „Гочо Москов“ в Севлиево е в това състояние от октомври 2022 г. Работници се виждат от време навреме
Снимка: „За истината“

Дърво пада върху паркирана пред него кола. Собственикът на автомобила секунди по-късно излиза от близкия вход, за да вземе нещо от колата си. Късметът му е голям – дървото смачква колата и по чудо пощадява него. Това дърво от месеци е с оголени корени заради ремонт на тротоар, но никой не забелязва че е опасно докато не натрошава два автомобила.

След като дървото пада, от Община Севлиево спешно реагират и работниците, наети по обществена поръчка да изпълняват основен ремонт на улица „Гочо Москов“ в Севлиево, на която става инцидентът, изкореняват падналото и дървото до него, също с оголени от месеци корени. Нарязват дърветата и ги изнасят от мястото. Потрошените автомобили остават грижа на техните собственици.

Без достъп за неопределено време

Инцидентът с падналото дърво отваря очите за това, че пети месец ул. „Гочо Москов“ е разкопана и затворена за движение, без по нея да се изпълняват някакви дейности.

Заради очевидно замразения ремонт, родителите на деца от намиращата се на улицата детска градина преминават през двора на близкия общностен център, защото достъпът до детската градина е невъзможен за неопределено време, според табела на входа й.

Входът на детската градина – временно с катинар поради ремонтни дейности
Снимка: „За истината“

До двора на близкото училище също няма достъп. На улицата живеят и много граждани, които не могат да стигнат до входните врати на кооперациите, без да нагазят в кал, пясък и строителни материали. Хората са си създали елементарни удобства, като са наслагали натрошени тротоарни плочки, за да стъпват по тях и да се приберат подскачайки, често на един крак. Към всичко това се добавя и затворената за движение на автомобили улица.

От октомври миналата година

Ситуацията е такава от октомври миналата година, когато ул. „Гочо Москав“ в Севлиево е разкорпана за основен ремонт. Работата започва с изваждане на стария асфалт по пътното платно и премахването на старите тротоарни плочки. По утвърдена традиция за Севлиево, когато се ремонтира тротоар, се премахват и дърветата по улицата. С това дейностите по ремонта спират, въпреки много топлата и дълга есен на 2022 г.

Живеещите в кооперациите от двете страни на улицата са си създали временни удобства, за да стигат до входните си врати
Снимка: „За истината“

„Никой не ни казва докога ще е така. Ако стане инцидент с дете, линейка или пожарна не могат да стигнат до детската градина“, алармира баща на едно от децата, който потърси медиите, за да разкаже за ситуацията със започнатия, но стопиран от близо половин година ремонт.

Една от девет

Улица „Гочо Москов“ в Севлиево е една от девет, които предстои да бъдат основно ремонтирани. Работата е по проект „Инженеринг: проектиране и ремонтиране на улици в Севлиево“, а стойността на договора, сключен с хасковското дружество „Еко Традекс Груп“ е 3 млн. лв. с ДДС. Работата е възложена по силата на спечелена обществена поръчка.

Обществената поръчка е открита с решение от 7 април 2022 г. Крайният срок, до който се подават оферти за участие в процедурата за избор на изпълнител е 3 май 2022 г. Две дружества подават оферти – „Еко Традекс Груп“, регистрирано в Хасково и севлиевското „Инфрастроежи“.

Стари познати

Важен детайл е, че двете дружества са абонирани за обществени поръчки в областта на строителството – поотделно или в обединени в дружество по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД).

През есента на 2022 г. за трети път Община Севлиево сключи договор с ДЗЗД „Зимно почистване Севлиево“, в което точно въпросните две фирма са с равно дялово участие, а трите обществени поръчки, които са спечелили за снегопочистване от 2016 г. досега са на обща стойност 5.1 млн. лв.

В Севлиево самостоятелно или в обединение от 2015 г. досега компаниите „Еко Традекс груп“ и „Еко свят 2“ са изпълнили договори за близо 25 млн. лв. Връзката между двете е, че „Еко свят 2“ е ДЗЗД, в което единия от участниците е „Еко Традекс груп“. Управител на „Еко Традекс Груп“ е Величко Минев, който представлява и „Еко Титан Груп“, което през 2022 г. за втори път бе избрано за оператор на сепариращата инсталация в Севлиево. Договорът му е до 2027 г. и е на стойност 5.2 млн. лв. С тази сума ще се рециклират отпадъците на общините Севлиево, Дряново и Сухиндол, а парите, които ще получат са с близо 2 млн. лв. повече отколкото същата компания е получила за последните пет години.

„Еко Традекс Груп“ печели и обществената поръчка са ремонт на девет улици в Севлиево на обща стойност 3 млн. лв. Парите са част от отпуснатите с правителствено постановление в края на управлението на Бойко Борисов, когато за Севлиево са гласувани 8.4 млн. лв. за инфраструктурни проекти.

Договорът, който Община Севлиево сключва с хасковското дружество е от 7 юли 2022 г. и е за срок от 24 месеца, но в него е записано, че при неблагоприятни атмосферни условия работата се спира и това се удостоверява с протокол.

Мерки на хартия

Има още нещо важно. В документацията по обществената поръчка по показател „Мерки за намаляване на затрудненията при изпълнение на строително-ремонтните работи за участниците в движението и живеещите в близост до строителните обекти и жителите на града“, „Еко Традекс Груп“ получава максимален брой точки, а в протокола на оценителната комисия е записано, че са предвидени „три и повече мерки за намаляване на затрудненията по всеки от аспектите на ежедневната работа“. Защо тогава нито една от тези три мерки очевидно не е приложена, като е повече от ясно, че хората ежедневно са подложени на тормоз заради замразения ремонт.

Блокът, пред който са били дърветата с подкопани корени, паднали при първия вятър върху два паркирани автомобила
Снимка: „За истината“

Отговорът се дължи от Община Севлиево, откъдето не може да не са забелязали, че през октомври м.г., когато разкопаването по улицата започва, имаше немалко добри дни да се отхвърли работа.

На този фон остава подозрението, че като приближена до управляващите в Севлиево фирмата изпълнител не може да бъде контролирана, още по-малко санкционирана. Явно това ще продължи „неопределено време“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините