За „Море без бетон“ протестират днес в Бургас

За година свлачището край плажа „Свети Тома“, който е продължение на известния шофьорски плаж от филма „Оркестър без име“, при Алепу беше брегоукрепено с четириетажна масивна сграда на груб строеж. Снимка: Фейсбук/Бетономорие

Пред сградата на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в Бургас днес граждани и екологични организации ще протестират срещу строителството на подпорна стена с вид на хотел в защитената местност Алепу. Протестът ще премине под наслов „Море без бетон“.

Събитието е обявено в социалните мрежи и е насрочено за тази вечер от 18:45 ч. до 20:00 ч.

„Заедно, на живо, по мирен начин ще покажем загрижеността си към прекрасната ни природа, която е застрашена от алчността на шепа хора“, заявяват организаторите от екосдруженията „За да остане природа в България“, „Да запазим Корал“ и гражданската група „Бетономорие“.

Те припомнят, че освен строежа на Алепу, по Черноморието ни има и други подобни, макар и по-малки по размер, като според природозащитниците част от тях „са откровено незаконни, като строежа в местността Корабите до Синеморец, този в боровата гора над Свети Влас и други“.

Преди седмица, пред строежа в местността Алепу протестираха и жители на Созопол. А вчера строителната инспекция в Бургас съобщи за заключението от проверката на пореден строителен обект – в местността „Поляните“, в землището на Синеморец. Там, според дадената на медиите информация, строителството в имота, попадащ в границите на природен парк „Странджа“ и в две защитени зони на НАТУРА 2000, е законно, но се извършва в забранения за подобни дейности гнездови период на птиците, който е от март до август.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам