„За истината“ органзира шесто по ред обучение за екипа си (Видео)

Генка Шикерова (вдясно на снимката) участва в обучението с лекция на тема „Технология на журналистическото разследване“
Снимка: „За истината“

Шестото поред обучение за екипа на независимата платформа в подкрепа на независимата регионална и разследваща журналистика „За истината“ се състоя от 15 до 17 ноември т.г. в Арбанаси.

Лектори бяха разследващият журналист Генка Шикерова, Бояна Стоилова – специалист по дигитален маркетинг и издателите на сайта „Тоест“ Ан Фам и Йовко Ламбрев.

Генка Шикерова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е в Канал 3, Би Ти Ви и Нова телевизия. Носителка е на редица журналистически награди като през 2016 г. и 2017 г. получава голямата награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

Та е носител и на отличието „Радостина Константинова“.

Темата, по която Шикерова говори пред участниците в обучението беше „Технология на журналистическото разследване“.

Бояна Стоилова участва в обучението с темата „Ефективно онлайн присъствие и социални мрежи“
Снимка: „За истината“

„Ефективно онлайн присъствие и социални мрежи“ беше темата на Бояна Стоилова. Тя е специалист с богат опит при разработката и прилагането на кампании в социалните мрежи и създаване на съдържание. Работила е за много български и международни компании, като част от екипите на дигитални и творчески агенции. В момента се фокусира върху подпомагане онлайн позиционирането на организации от нестопанския сектор и провеждане на обучения на същата тема.

Съоснователите на сайта „Тоест“ Ан Фам и Йовка Ламбрев говориха за алтернативните независими канали за финансиране на медии
Снимка: „За истината“

За алтернативните начини за финансиране на медии и как работи в България моделът на краудфъндинг разказаха Ан Фам и Йовко Ламбрев.

Те са двама от основателите на сайта „Тоест“ – интернет медия, която се финансира основно чрез краудфъндинг. Двамата имат широки познания и богат опит по отношение на практиките,свързани с финансирането на независими медии, добри и лоши световни примери, плюсовете и минусите от т. нар. paywall. Йовко Ламбрев е ИТ специалист, а Ан Фам идва от бизнеса.

В обучението участваха кореспонденти на „За истината“ от Благоевград, Смолян, Харманли, Стара Загора, Бургас , Шумен и Севлиево.

На семинара присъстваха и Дейвид Макдоналд, изпълнителен директор на базирания в Минеаполис, САЩ „Световния прес институт“ (World Press Institute) и Ленко Ленков, програмен директор „Гражданско общество и демократични институции“ във Фондация „Америка за България“.

Дейвид Макдоналд, изпълнителен директор на „World Press Institute“
Снимка: Иван Атанасов

Мисията на организацията е да насърчава най-добрите журналистически практики в световен мащаб. Всяка година тя събира професионални журналисти от цял ​​свят, за да ги запознае от близо как свободата на печата в Съединените щати поддържа прозрачността и отчетността на правителствените институции, бизнеса и неправителствените организации.

„Световният прес институт“ предоставя знания за новите бизнес модели, които тестват и прилагат американските медии, борейки се за оцеляване с все по-ограничени ресурси на фона на все по-голям външен натиск.

Ленко Ленков, програмен директор „Гражданско общество и демократични институции“ във Фондация „Америка за България“.
Снимка: Иван Атанасов

Проектът „За истината“ има за цел да подкрепи създаването на мрежа от разследващи журналисти в страната, които да публикува своите разследвания в независима онлайн платформа. Във фокуса на публикациите стоят проблемите на икономиката, политиката, здравеопазването, образованието, изкуствата и културата. Разследванията хвърлят светлина върху случаи на лошо управление, корупция и злоупотреба с власт в местните администрации в страната, които спъват частната инициатива в България.

„За истината“ реализира целите си с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам