За една потвърдена „умишлена безстопанственост“

Бившият шеф на “Напоителни системи“ в Шумен е осъден на 2 години лишаване от свобода условно за източването на язовир за риболов

Юлиян Вълчев
Снимка: „Радиан“

Бившият управител на „Напоителни системи“ ЕАД – Шумен Юлиян Вълчев е с потвърдена осъдителна присъда за умишлена безстопанственост, съобщиха днес от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна. Наложеното наказание е 2 години лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок.

Вълчев беше обвинен от прокуратурата заради умишлено изпускане на язовир край Нови пазар през 2013 г., при което беше извършен нерегламентиран стопански риболов на близо 20 тона толстолоб.

Срещу бившия шеф на Напоителни системи, по чието нареждане е била изпусната водата от язовира, прокуратурата повдигна три обвинения – за източване на водоема, за незаконен улов на близо 20 тона риба и за злоупотреба със служебното положение, за да набави облага за наемателя на язовира.

Съдебната сага продължава години

Първото дело срещу Юлиян Вълчев беше през 2016 г., три години след източването на язовира. В първоначалното обвинение щетите за „Напоителни системи“ бяха изчислени на 86 752 лв. Съдът в Шумен обаче оправда изцяло Вълчев по повдигнатите обвинения. Тогава делото беше върнато от Апелативния съд за ново разглеждане.

На 12 февруари 2018 г. шуменският Окръжен съд отново гледа делото и призна Юлиян Вълчев за виновен за умишлена безстопанственост – продължавано престъпление по член 219, ал. 3 от НК като длъжностно лице, което не е положило достатъчно грижи за възложената му работа и така е причинило значителни вреди за „Напоителни системи“. Този път щетите бяха намалени до 49 003 лева. Съдът наложи на Вълчев осъдителна присъда от 2 години условно, с 3-годишен изпитателен срок. Бившият шеф на Напоителни системи беше лишен и от правото да заема държавна или обществена длъжност за срок от 2 години.

В мотивите на съда се посочва, че осъденият ръководител е наредил на пазача на язовира „Нови пазар 1“ да изпусне водата, за да улесни нерегламентиран стопански риболов. Така Юлиян Вълчев е причинил значителни вреди на „Напоителни системи“, постановяват от съда. По това време в язовира е имало близо 500 000 куб. метра вода на стойност 49 003 лева, а в края на инкриминирания период водата била едва 5000 куб. метра.

На 8 май 2018 г. състав на Варненския апелативен съд отмени присъдата на шуменските магистрати от 12 февруари в частта, с която Юлиян Вълчев е признат за виновен за умишлена безстопанственост. Втората съдебна инстанция оправда Вълчев по обвинението, че в качеството му на ръководител на звеното в Шумен е нарушил Закона за водите и при условията на продължавано престъпление от началото на август до 13 септември 2013 г. е разпоредил източването на язовир „Нови пазар 1“ край с. Стоян Михайловски, като с това е причинил щети за 49 003 лв. По този начин Апелативният съд отмени условната първоинстанционна присъда (две години лишаване от свобода, с три годишен изпитателен срок), както и забраната за същия срок Вълчев да заема ръководни длъжности.

На 17 юни т. г. състав на Апелативния съд във Варна отново разгледа случая. Това стана на третото поред въззивно производство и второ по отношение на проверяваната присъда. Този път Апелативният съд потвърди осъдителната присъда на шуменските магистрати от 12 февруари 2018 г. за умишлена безстопанственост. Съдът обаче отмени забраната за Вълчев да заема ръководни длъжности.

Вълчев пак е директор

Междувременно, докато тече съдебната сага, Юлиян Вълчев отново стана директор, този път на общинското предприятие “Общински жилища и имоти” в Шумен. Той спечели конкурс за поста в края на ноември 2017 г. и беше назначен с тригодишен мандат за управление. Три месеца по-късно Шуменският окръжен съд го призна за виновен, но кметът на Шумен Любомир Христов обяви, че няма да предприема действия за освобождаване на Вълчев от директорското място, докато няма окончателно решение по делото на всички инстанции.

С последното решение на варненския Апелативен съд на практика отпадат пречките пред Вълчев да заема ръководни длъжности, коментираха юристи . „Няма пречка Юлиян Вълчев да остане директор на общинското предприятие, защото сега той попада само под морален укор, но не и под разпоредбите на закона. За да бъде освободен от поста, той трябва да е лишен от правото да заема такава длъжност“, заявиха юристи.

Юлиян Вълчев е активист на ГЕРБ и преди да стане управител на „Напоителни системи“ и на „Общински жилища и имоти“, беше общински съветник от ГЕРБ в Шумен. Управляваното от него предприятие „Общински жилища и имоти“ отговаря за всички жилищни и спортни имоти на община Шумен. В дейността на предприятието допълнително бяха включени и управление и търговска експлоатация на всички паркинги и гаражи – общинска собственост, търговски площи и организиране на базари.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам