BG | EN

Домашно насилие е отнело живота на 29 жени за една година

Снимка: pixaby.com

29 български жени са загубили живота си вследствие на домашно насилие за изминалата година у нас. В голямата част от случаите убийците са техните съпрузи, партньори или любими мъже, в другите – техни близки роднини. Тази информация публикува пловдивското издание „Под тепето“, като цитира данни на фондация Джендър алтернативи, изнесени в Пловдив.

„Половината от случаите на домашно насилие, които консултираме, се страхуват да предприемат действия срещу тормоза. Първоначално има срам, страх, чувство за вина, самообвинения, но едва в половината от случаите нещо провокира стъпка към действие и се стига до развод, производство или нещо друго,“ посочила пред журналисти адв. Милена Кадиева от фондацията.

Тя разказала и конкретен случай за съдбата на млада лекарка, успешен специалист с две деца, подложена на системен тормоз от съпруга си, също медик. Насилието идвало от „проблема“, че жената печелела повече от него и въпреки този факт, той обиждал, че е некадърна и безполезна, а наказанието за по-високата заплата на жената било побой.

В момента фондация Джендър алтернативи е започнала работа по нов проект – „Програма за превенция и преодоляване на домашното насилие в малки и отдалечени населени места“, подкрепен от Министерство на правосъдието. Като негов акцент се посочва превенция в училища сред ученици и млади хора. Предвидените дейности са психологически и юридически консултации с жертви на домашно насилие и програма за работа с извършителите. В проекта са включени четири училища от Община Родопи: в 12 сесии в часа на класа ще се работи с ученици от общите и училища в селата Брестовица, Цалапица, Крумово, Брани поле. Предстои и провеждане на семинари със служители на институциите за популяризиране на програмата за работа с извършители на домашно насилие, допълва в информацията по темата пловдивското издание.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините