За една година дълговете на колеж-фантом в Дряново стигнаха 75 хил. лв. Кой ще плаща?

Колежът така и не посрещна студенти, снимка: „За истината“

Малко повече от година, след като в Дряново бе открит анонсираният като първи в Югоизточна Европа висш колеж по биодинамично земеделие, натрупаните му дългове към Община Дряново са вече 75 хил. лв. По-лошото е, че шансовете Общината да си получи парите са нищожни. Единственият начин това да стане е по съдебен ред, но в местната администрация са скептични за изхода от евентуално дело, тъй като наемателите – „Регионално сдружение за социален просперитет“, нямат имущество.

Това развитие на нещата се очакваше още през лятото на миналата година, когато стана ясно че шумно рекламираният колеж изобщо няма да заработи. Съдбата му определено тежи на бившия кмет на Дряново Мирослав Семов, който загуби последните избори. Това обаче не означава, че се е разминал с отговорност, въвличайки Дряново в авантюра, която не само не му помогна да спечели трети мандат, но повлече и дълг от десетки хиляди левове. Дали Семов и соченият за представител на неосъществения колеж Николай Зайцев ще отговарят за това, което оставиха в наследство на Дряново, ще стане ясно, след като приключи работата по образуваното в Следствен отдел на Специализираната прокуратура досъдебно производство за безстопанственост.

Задълженията – висящи за неопределено време

Междувременно задълженията на наемателя с гръмкото име „Регионално сдружение за социален просперитет“ остават висящи за неопределено време – към май 2020 г. дължими са 44 хил. лв. за наем, върху които са начислени 4 хил. лв. лихви за просрочие, малко над 12 хил. лв. такса битови отпадъци, плюс още 2 хил. лв. лихви за забава и щети за близо 13 хил лв., оценени от вещо лице. Щетите са от нарязаните без съгласие на собственика (Община Дряново) радиатори в сградата на бившата железопътна гимназия и предаването им за скраб. Парите от „сделката“ ги няма, за радиаторите е ясно.  Дали е налице обсебване на общинска собственост, ще се произнася съдът по образуваното наказателно дело от общ характер в Районен съд  Дряново срещу Николай Зайцев. Следващото заседание по делото е на 21 май т.г.

Струва ли си съдебната битка

Какъвто и да е изходът от делото Общинският съвет в града трябва да вземе решение дали има смисъл Община Дряново да започне съдебна битка за договорените още през декември 2016 г., но неразплатени и до момента задължения към местния бюджет. Важно е да се отбележи, че посочените по-горе суми не са единственото, което тежи на дряновския бюджет, тъй като за всяка от издадените фактури за наем, от декември 2018 г., Община Дряново е платила ДДС, уточняват оттам.

За напудрените обещания от страна на „колежа“, магистърските дипломи от САЩ и бакалавърските от Великобритания, както и за безценното обучение, което ще направи Дряново световен град на природосъобразния начин на живот и ще увлече местното население да се препитава биодинамично, отговорността се очертава морална.

Кметът на Дряново Мирослав Семов ( 2015-2019), крайният в дясно, по време на откриването през март 2019 г., снимка: „За истината“

Две години по-рано

Шумно рекламираният Висш колеж по биодинамика в Дряново официално бе открит на 22 март м.г. Две години по-рано, през декември 2016 г., на основание договор между „Регионално сдружение за социален просперитет“ със седалище в София и Община Дряново, инициаторите за колежа се настаниха в сградата на бившата професионална гимназия за подготовка на кадри за железопътния транспорт срещу месечен наем от 4642 лв. Задължението за плащане възникна от декември 2018 г., като през това време бившето училище трябваше да бъде ремонтирано и преустроено за академични цели. Дворът също трябваще да бъде променен, като според инвестиционното намерение там щеше да има опитно поле, ботаническа градина, оранжерии и дори тенис-корт, „защото колежаните трябва да спортуват“. Според същия договор „наемателят се задължава да получи регистрация и акредитация, така че да започне ефективна работа през учебната 2018-2019 г“.

Дипломите – просто един лист хартия

Нито при ритуалното рязане на лентата през март 2019 г., участие в което взе тогавашният кмет Мирослав Семов, нито по-късно, училището се сдоби с акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация, което прави дипломите му просто един лист хартия. Всъщност в българското Министерство на образованието и науката изобщо не бяха чували за колеж в Дряново, което предполага, че намеренията за акредитация са били само за пред местната власт и най-вероятно до получаване на ключа за общинския имот.

Това, че колежът е нелигитимен нито бе пречка за откриването му (под три флата – български, британски и на Европейския съюз, б.ред.), нито за обявяването на прием на студенти, още по-малко за високата семестриална такса от 1500 лв. при положение, че според Министерството на образованието по това време най-скъпо у нас е обучението по медицина – 900 лв. на семестър за студенти от Европейския съюз.

Срещу скъпото обучение на студентите бяха обещани дипломи за бакалавърска степен от Великобритания. Допълнителна подробност е, че в инвестиционното предложение бе обявено, че завършилите бакалаври ще имат възможност да следват по магистърски програми в колежа „Рудолф Щайнер“ в САЩ, където не само не бяха чували за дряновския колеж, но уточниха за „За истината“, че от 2017 г. не предлагат  магистърски програми.

Липсата на акредитация не бе единствената спънка колежът да заработи. Всъщност доста съмнително е дали жалкото подобие на университет, открит в присъствието и с подкрепата на местната власт в Дряново през пролетта на изборната 2019 г. изобщо е бил в нечии планове за академична дейност. Съмнението е напълно реално с оглед на последвалите събития.

Къде са студентите?

Три месеца след откриването се оказа, че студенти няма. Всъщност имало, според неясни  обяснения на Николай Зайцев пред Общинския съвет в Дряново през юни 2019 г. по време на заседание, на което трима съветници от ГЕРБ поискаха разтрогване на договора между Общината и „Регионално сдружение за социален просперитет“. По това време вече беше ясно, че колеж няма да има, а задълженията макар и бавно, се трупаха.

За да се измъкне от ситуация, Зайцев обясни, че студентите работели по ферми, но колко са и в кои, не каза. Не каза и колко са записаните да следват. Направи само две уточнения – занятия не са започвани, защото е важно „хората да видят кое как се случва, защото сезонът върви“. И „теоретична част не сме направили още, лекциите сме ги оставили за малко по-свободно време“.

Тези обясненията не свършиха работа и в Дряново решиха да изгонят колежа от общинската сграда. Но и това не се оказа лесно.

Не искат да си тръгнат

През юли м.г. кметът на Дряново уведомява писмено наемателите, че договорът им е прекратен и трябва да освободят сградата. Със същото са поканени на 1 август 2019 г. да предадат имота. Реакция няма и с второ писмо, изпратено чрез нотариус, Мирослав Семов отново кани „Регионално сдружение за социален просперитет“ да предадат общинския имот на Община Дряново. Втората среща по предаване на имота е насрочена за септември 2019 г. На нея отново никой от сдружението не идва, а общинската комисия, назначена от Семов, намира всички подходи към сградата заключени.     

Със стартирането на предизборната кампания за местни избори 2019 историята временно е изоставена. Подема я отново новоизбраният кмет на Дряново Трифон Панчев, който със своя заповед от 2 декември 2019 г. нарежда да се изземат по административен ред имотите, които „Регионално сдружение за социален просперитет“ държи без правно основание. Със същата заповед Панчев разпорежда, ако наемателите не осигурят достъп до имота, да бъдат разбити ключалките в присъствие на полиция и веднага да бъдат сменени с нови. А назначена от него комисия да опише състоянието на имота и наличните в него движими вещи.

Комисията приключва работа с протокол, от който става ясно, че дворът на бившето училище е в изключително лошо състояния, част от прилежащите постройки към основната учебна сграда също. Липсват машини, за които служителите са получили уверение, че ще бъдат върнати.  

Все по-заплетено

На наследника на Мирослав Семов няма да е лесно да изведе историята на чисто. И не само защото към момента няма никакви индикации, че бившите наематели ще се издължат, но и защото от имота са изнесени работещи машини, които към момента не е ясно къде са. Така местната администрация се оказа кредитор на сдружението по още едно перо, защото с машините, които са били в бившата гимназия, а в последствие изнесени от наемателите в други градове, се провеждат обучения в рамките на курсове за професионална квалификация. Община Дряново не получава и стотинка от това, въпреки че обученията стават с нейни машини. А и никой не може да й гарантира, че те някога ще й бъдат върнати.

От всичко дотук е ясно, че Дряново не само се размина да стане университетски град, но и отвори една дупка в бюджета си. Ще бъде ли запълнена, засега няма отговор.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам