За един месец Севлиево събра 5421 подписа срещу горенето на боклук край с. Върбовка

Граждани на Павликени протестират пред Общината с искане да не се допуска завод за горене на боклук под прозорците им, снимка: За истината

Подписката на гражданите от севлиевска община срещу изграждането на инсталация за изгаряна на боклук край павликенското село Върбовка, днес бе входирана в Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Велико Търново.

В нея има 5 421 подписа на граждани от Севлиево и селата на общината, събрани за един месец от доброволците, членове на Инициативния комитет. 

С капацитет от 56 т. дневно инсталацията за горене на боклук край павликенското с. Върбовка може да стане българското депо за горене на отпадъци, алармират еколози и природозащитници. Местните жители от обаче не я искат, притеснени, че ще отрови въздуха, водата, почвата и ще нанесе непоправими вреди на здравето им и това на децата им при това в радиус от 50 км. Според еколозите бъдещата инсталация за горене на боклук ще отделя във въздуха диоксини и флурани – химични съединения, които се отличават с висока токсичност. Това ще рефлектира още върху почвата, ще съсипе земеделието и ще унищожи пчелите, загрижени са местните.Това означава, че засегнати от екологичната бомба, заложена в инвестицията на „Петрургия“ ООД, собственост на Румен Гайтански с прякор Вълка, която планира да изгради завода за изгаряне на отпадъци, ще бъдат жителите на общините Павликени, Велико Търново, Сухиндол, Левски, Севлиево, но не са предпазени Габрово и Дряново. 

Затова първоначално граждани на четири общини започнаха събиране на подписи срещу инсинератора за горене на боклук под прикритието на завод за каменна вата, като инициативата подеха гражданите на Павликени.

Как граждани от пет общини протестират срещу проект на Румен Гайтански – Вълка за изгаряне на боклук в с. Върбовка – тук и тук.

В Севлиево решение за гражданска подписка се взе на 14 март. Учреден бе инициативен комитет с председател Светла Георгиева – председател на „Гражданско сдружение на Севлиево“, Милен Недялков – пчелар и граждански активист, Христо Гунчев – общински съветник в Севлиево, еколог и председател на Постоянната комисия по екология в Общинския съвет, Александърв Богданов – също общински съветник, член на комисията по младежки дейности и Николай Джабраилов, който се ангажира да помага технически за оформянето на подписката във вида, в който трябва да бъде внесена в институциите.

При перфектна организация и за близо един месец бяха събрани 5421 подписа. Още месец отне оформянето на подписката във вида, в който трябва да бъде предадена съгласно действащото законодателство. 

Общинският съвет в Севлиево подкрепи гражданите на общината, но не единодушно. С 22 от 29 гласа бе приета декларация за недопускане изграждането на завод за изгаряне на отпадъци. Кметът на Севлиево обаче прехвърли отговорността за бъдещия завод на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам