За два месеца само веднъж е текла вода в къщите на севлиевското село Добромирка

Севлиево и селата от общината се захранват от естествени водоизточници, чийто дебит при засушаване рязко намалява.
Снимка: „За истината“

От два месеца жителите на севлиевското село Добромирка бедстват. Тези, които живеят в долната част на селото, са късметлии – имат вода на две седмици веднъж. Останалите, чиито къщи са в горната част, от два месеца са имали вода само веднъж.

За тежката ситуация аралмираха жители на селото по време на провелото се тази седмица редовно заседание на Общинския съвет в Севлиево. Те настояха за обявяване на бедствено положение, за да може държавата да се ангажира с проблема, „както направи за Перник“.

Кметът на Севлиево отхвърли варианта за извънредно положение, „защото то нищо не решава“ и защото според закона „бедствено положение се обявява за седмица и може да бъде удължено до 30 дни, но само ако това ще доведе до решаване на проблема, заради който е обявено“. А за всички е ясно, че проблемът с водата няма да бъде решен до месец.

Той обаче се ангажира, след разговори с ВиК-Габрово, да се намали дебита на водоподаване в града през нощта, а икономисаната вода да се насочи към селата, за които да има поне в два дни от седмицата вода.

Община Севлиево се захранва с питейна вода по два довеждащи водопровода. Село Добромирка е последно на единия, източния, и затова водата най-често изобщо не достига до потребителите. Водопроводът е с дължина 32 км, строен е през 60-те години на миналия век и водозагубите по него достигат до 80%. Друг проблем са честите аварии.

За ремонт са необходими близо 25 млн. лв., към момента има осигурени 1.4 млн. лв., които ще стигнат за подмяна на 1430 м тръби. Освен нищожното гарантирано финансиране, има инвестиционен проект във фаза работен, проведени са процедурите за изпълнител, авторски и строителен контрол на два участъка от предстоящия ремонт.

За решаване на десетилетния проблем с водоснабдяването в община Севлиево е необходимо да се извърши ремонт на целия водопровод, което ще спре изтичането на вода, която и без това не достига още на входа на Пречиствателната станция в Балкана. А парите за този ремонт трябва да осигури държавата, тъй като довеждащите водопроводи са публична държавна собственост и Община Севлиево не може да инвестира в нещо, което не е нейно, обясни кметът Иван Иванов (ГЕРБ).

Друга възможност е Оперативна програма „Околна среда“, но тъй като програмният период изтича с тази година, това може да стане със средства от следващия програмен период.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам