BG | EN

„За да се повиши доверието в администрацията“ – местните данъци в Севлиево ще бъдат увеличени

Севлиево
Снимка: Минчо Тодоров

С нови, по-високи местни данъци, в Община Севлиево се очаква да бъде повишено доверието в общинската администрация и да „се постигне по-голяма яснота и прозрачност за жителите при събиране на местните данъци“.

Това е записано в мотивите за нова наредба за местните данъци на територията на общината, която от местната администрация предлагат само два месеца след местните избори.

Чрез увеличение към доверие и финансова стабилност

С увеличението се целят още финансова стабилност на общината и осигуряване на средства за местните дейности, „в това число покриване изискванията на жителите за по-добра инфраструктура и социална среда“, както и увеличаване възможностите на Общината за собствено участие в изпълнението на европейски проекти, се посочва в съпътстващите документи към предложението за нова наредба.

Проектът за наредбата и мотивите за предложените промени, както и очакваните ползи от увеличението на местните налози са публикувани за обществени консултации в секция „бюджет и финанси“. За това липсва препратка през заглавната интернет страница на общинската администрация, или чрез секция „съобщения“, т.е. проектът е там, където само случайно би могъл да се открие – в раздел „финанси“, където са публикувани регулярните финансови отчети на администрацията. Там е и съобщението до гражданите, което ги уведомява, че до 18 декември т.г. могат да правят предложения и да заявяват становища по предложените промени.

Официална публикация, но не съвсем

При положение, че страницата на Община Севлиево има секция „съобщения“, любопитно е какво прави съобщението за вдигането на местните данъци във „финанси“, освен ако съзнателно не е сложено там, където ще се види от по-малко хора.

скрйншот от публикувания в страницата на Общината документ

Няма съмнение, че увеличението на местните данъци е акт, който касае всички, които притежават имоти в съответната община и имат автомобили, регистрирани на същото място. Според предложението, което ще бъде внесено в Общинския съвет, данъкът върху недвижимите имоти става 2,5 на хиляда върху данъчната оценка (в момента е 2.2 на хиляда, б.р.). 

На едно ниво със столицата

При покупка на имущество да се дължи данък от 3 на сто върху оценката на прехвърляния имот. Сега този данък е 2.7 на сто и по него Севлиево е на едно ниво с големите български общини, но след промяната се изравнява със София.

Няма промяна в данъка върху наследствата, но има сериозно увеличение на данъка върху автомобили и превозни средства, който е съставен от имуществен и екологичен компонент, като върху имуществения оказва влияние мощността на съответния автомобил или МПС. Промени има и при патентния данък.

Последният път, когато местните данъци в Севлиево бяха вдигнати бе през 2021 г. За готвеното сега увеличение нямаше и дума по време на предизборната кампания, а проектът за нова наредба е публикуван само два дни, след като избраният за четвърти мандат кмет Иван Иванов положи клетва. Няма съмнение, че проектът е бил готов и е отлежавал в тишина до обявяването на изборните резултати. А при сегашното разпределение на силите в Общинския съвет на Севлиево без никакво съмнение новата наредба ще бъде факт още с внасянето й в пленарна зала.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините