„За да се дисциплинира системата“ или как шефката на образованието в Шумен беше възстановена на работа и уволнена веднага след това

Светлана Милева с министър Вълчев на среща с учители в Шумен.
Снимка Община Шумен

В рамките на две минути в Регионалното управление на образованието (РУО) в Шумен имаше смяна на властта – в началническия кабинет влезе бившата шефка на инспектората Светлана Милева, която е възстановена на работа със съдебно решение на Върховния административен съд. На 5 март тя трябваше да заеме отново поста си, но само две минути след назначението беше отново уволнена от служители на Министерство на образованието и науката (МОН), пристигнали специално за случая в Шумен.

Този път Милева е отстранена под предтекст, че „не притежава изискуемата дигитална компетентност“, т.е. няма компетенции за работа с компютър. Изискването е специално посочено в новата длъжностна характеристика на Милева, макар че подобно изискване няма към началниците на други инспекторати. Всъщност, Милева много добре работи с компютър, затова не е ясно какво са имали предвид от МОН и вероятно тази министерска заповед също ще падне в съда, а просветното министерство отново ще плаща с държавни средства за загубени съдебни дела.

Темата е особено актуална в Шумен – както заради недоброто състояние на образованието в региона, така и заради личното участие на просветния министър Красимир Вълчев, който е водач на листата на управляващите тук. Вълчев е работодателят, който подписва заповедите за освобождаване и назначаване на началниците в системата.

Ето и хронологията по случая „Милева:

През 2019 г., след като е била 4 години на поста и е получавала само добри оценки, Милева изведнъж получава наказание „порицание“ заради допуснати нарушения при проверка по жалба в средното училище в Каолиново. Това е второто най-леко наказание при държавните служители. В заповедта за наказанието от МОН са посочили 8 точки, по които Милева е виновна според тях. „Обжалвах наказанието, защото обвиненията бяха абсолютно неверни. През октомври 2019 г. излезе решение на шуменския Административен съд, който изцяло отмени заповедта на МОН като незаконна, а министерството беше осъдено да плати направените разноски по делото в размер на 500 лв.“, обяснява Светлана Милева, потърсена за повече подробности.

Въпреки спечеленото дело, Милева явно е в „списъка за уволнение“, защото 4 месеца по-късно – през януари 2020 г., при традиционното годишно оценяване получава най-ниската оценка – „неприемливо изпълнение на задълженията“. „Подадох възражение до министъра с ясното съзнание, че той няма да промени оценката, защото вече ясно усещах отрицателни нагласи към мен“, припомня си Милева.

До този момент тя никога не е получавала оценка, по-ниска от средната. „24 години съм работила в тази институция, започнала съм през 1995 г. като експерт след спечелен конкурс, през 2009 г. станах началник на отдел, отново след конкурс, а през 2015 г. бях назначена за началник на РУО, пак след конкурс. Извървях цялата служебна стълба, без да имам ниски оценки. Дори през 2008 г. бях наградена от министъра на образованието за работата си“, заяви Милева.

На 14 февруари 2020 г., след получената ниска оценка, тя се явява в МОН за подпис на протокола, и незабавно след това получава заповед за прекратяване на трудовото правоотношение. Основанието на заповедта е ниската оценка. „Същия ден имах и среща с министър Вълчев, и изразих огорчението си от това, което е предприето спрямо мен. Казах, че повече няма да работя в тази система и тогава той реагира: защо няма да работиш, ти си толкова добър професионалист?“, разказва Милева.

Тя обжалва освобождаването си с твърдението, че изготвената оценка е опорочена. През август 2020 г. Административният съд в Шумен отменя заповедта на министъра на образованието и осъжда МОН да заплати 610 лв. съдебни разноски на Милева.

В решението си магистратите също като Милева изразяват съмнение в обективността на оценката и обясняват, че има разлика както с оценката за първото шестмесечие на 2019 г., така и с позитивните преценки, давани през всички предходни години, когато Милева е била началник. „Буди недоумение и поражда основателно съмнение в обективността на оценката факта, че през целия период на оценяване е поддържала високо ниво на знания и умения, необходими за ефективно изпълнение на длъжността, която заема, а само за второто шестмесечие на 2019 г. същите са се занижили драстично до незадоволително равнище“, се казва в съдебното решение.

МОН обаче обжалва решението пред Върховния административен съд. На 22 февруари тази година ВАС се произнася по делото и потвърждава решението на първата инстанция.

Началник за 5 минути

Милева има право в 14-дневен срок да се върне на поста си. „Уведомих писмено министъра, че на 5 март 2021 г. ще се явя в РУО за изпълнение на задълженията си“, разказва бившата шефка. След уведомлението събитията се развиват така: На 5 март Милева влиза в РУО – Шумен пет минути преди началото на работното време. В 8,55 ч. я посреща Боряна Николова, която е определена от министър Вълчев за началник на РУО-Шумен. „Един поглед в кабинета ми даде знак, че няма да бъда оставена на работа, защото Николова изобщо не беше освободила бюрото“, разказва Светлана Милева.

Десетина минути по-късно пристигат двама служители от МОН и връчват на Милева последователно две заповеди. Първата заповед, която Милева получава в 9,15 ч., е за възстановяването й на предишната държавна служба – началник на РУО. Веднага след това й е връчена длъжностна характеристика, а две минути по-късно, в 9,17 ч., служителите на МОН връчват на Милева нова заповед – за прекратяване на служебното правоотношение. Този път основанието за уволнение е „наличие на обективна невъзможност държавният служител да изпълнява служебните си задължения – не отговаря на специфичните изисквания, предвидени в нормативни актове и в утвърдената от министъра на 12.02.21 г. длъжностна характеристика – не притежава изискуемата дигитална компетентност“, пише в заповедта за уволнение.

В същия момент на сайта на МОН има публикувани 2 обяви за конкурс за началник на РУО–Варна и РУО–Добрич. В двете обяви са описани изискванията от нормативните актове, но няма нито дума за дигитална компетентност. Т.е аз отговарям на изискванията за Варна и Добрич, но не и за Шумен, коментира с ирония Светлана Милева

Тя обжалва пред съда и новата си заповед за освобождаване.

Остава обаче въпросът:

Защо беше махната Светлана Милева?

Явно не е по политически причини, защото тя беше издигната на поста с подкрепата на управляващата партия ГЕРБ, както се случва с всички началнически длъжности в Шумен.

Самата Милева няма ясен отговор на този въпрос. „Правя само някакви догадки, като наблюдавам какво се случва след моето отстраняване – беше наказан един директор в Шумен и беше обявен конкурс за директорското място във Венец“, казва Милева. В случая във Венец определено ставаше въпрос за политическа поръчка за отстраняване на местната училищна директорка Селиме Кърджалиева, която води съдебно дело за училищните земи с небезизвестния Бейзат Яхя и сина му, днес втори в листата на ГЕРБ. След като за случая се разшумя, уволнението на Кърджалиева беше спряно (засега). На въпрос дали щеше да подпише заповед за отстраняването на Кърджалиева, Милева казва категорично: Не! И подозира, че нейното уволнение е именно заради отказа й да освобождава неудобни директори. „На служебна среща през лятото на 2018 г. министър Вълчев заяви, че всяка година трябва да се уволняват по двама училищни директори,

за да се дисциплинира системата“,

разказва Милева и предполага, че не се е вписала в „дисциплинирането“, защото не е уволнила необходимата бройка директори.

За съжаление не съм първата, явно няма да бъда и последната от шефовете на РУО, освободени по този начин, коментира Милева.

И пита: как може министър, който не се съобразява със законите, да бъде водач на листа? „От чисто човешка гледна точка се чудя, как може един министър с чиста съвест да освобождава хора заради измислени доводи? Разбирам, че когато човек заема висока длъжност, има задължението да прави и неприятни неща. Разбира се, че трябва да се уволняват служители, които са заслужили наказанието. Но когато постъпваш така с напълно измислени доводи спрямо човек, който не го заслужава, това не мога да го разбера, казва Светлана Милева.

Сега тя работи в частна фирма и почти е загубила контакти с бившите си колеги. „Хората се страхуват да говорят с мен, страхуват се и да коментират случая, и аз ги разбирам“, казва на глас Милева това, което всички говорим неофициално – учителите в Шумен се страхуват за работата си и мълчат. А самият случай беше внимателно прикриван, дори сред преподавателите не се знаеше, че Милева е спечелила делото във ВАС. Вероятно криеха заради предстоящата изборна кампания, подозира Милева. Но все пак няма как да скриеш случващото се от 2000 души, работещи в училищата, тук-там се прокрадна информация за поредните кадрови скандали в РУО.

Сега чакаме новата съдебна сага „Милева срещу МОН“. Междувременно министерството ще се изхарчи с дължимите 6 заплати на Милева, както и с разходите за командировки на служители по случая и за съдебни разноски.

Разбира се, ще се плаща с парите на данъкоплатците. До следващия случай…

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам