BG | EN

За втори път съдът отказа предсрочно освобождаване на водача, който причини смъртта на 4-годишния Паоло

на снимката: Георги Сапунджиев
Снимка: podtepeto.com, архив

Пловдивският апелативен съд за втори път отказа условно предсрочно освобождаване на Георги Сапунджиев от Стара Загора. Така той ще трябва да изтърпи остатък от 1 година и 10 дни от наложеното му наказание, което е шест години лишаване от свобода за това, че на 02.06.2014 г. при управление на моторно-превозно средство е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 4-годишиния Паоло Иванов в Стара Загора.

В информацията, разпространена от съда се посочва, че цялостната оценка на затворническата администрация е, че при изпълнението на наказанието на лишения от свобода преобладават положителните тенденции и, че корекционният процес е довел до значителни позитивни резултати. В предходно свое определение от 12 юли 2018 г. Пловдивският апелативен съд е обърнал внимание, че цялото това поведение на лишения от свобода е било отчетено от затворническата администрация, особено когато е изтърпявал наказанието при общ режим и многократно е награждаван с домашен отпуск, а след преминаване на лек режим с „Ползване на годишна почивка, извън затворническото общежитие“.

Всичко това показва добро поведение, което обаче е задължение на всеки лишен от свобода, пише още в съобщението на съда. От там допълват, че не може да се приеме доводът в жалбата, че след като затворническата администрация е счела, че корекционният процес е приключил, тези становища обвързват съда и той не може да направи самостоятелна внимателна и обективна преценка в тази насока.

„В мотивите към атакувания съдебен акт апелативните съдии са изследвали подробно всички представени становища от администрацията на затвора и с основание е посочено, че доброто поведение в затвора, участието в трудови и други мероприятия и липсата на нарушения на реда е необходимо да са правило при изпълнение на наказанието „лишаване от свобода“, а не да се приемат като изключение, водещо задължително до предсрочно условно освобождаване, въпреки привидно изпълнените критериите за това.“, мотивира се съдът.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините