BG | EN

За втора поредна година Славейковата награда за лирика остава без притежател

Журито, натоварено да определи носителя на Славейковата награда за лирика, за втори път не определи победител в поетичната надпревара, обявена от Община Трявна.

Обявяването на Славейковата награда е кулминацията в Славейковите празници, чийто домакин е Трявна. Славейковите празници традиционно са под патронажа на президента на републиката.

Откриването им беше на 25 май 2023 г., а днес, 26 май, журито с председател проф. д-р Антония Велкова-Гайдаржиева – преподавател в катедра „Българска литература“ на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, обяви класирането.

Тази година за поетичната надпревара бяха изпратени 309 авторски творби, но въпреки големия интерес към конкурса, за втори път той остана без победител.

След снемане на анонимността на произведенията стана ясно, че носител на втората награда е Елеонора Велева със своето авторско произведение „Духът на поетите“, а носителите на третата награда са Велина Борисова със „Сърцето на дървото“ и Виолета Кунева с „Ръкописите не горят“.

Публиката също участва в оценката на стихотворенията чрез онлайн гласуване на сайта на Община Трявна. То започна на 11 май 2023 год. и приключи точно в 24:00 ч. на 25 май 2023 год.

Тазгодишният победител е стихотворението на Ралица Генчева „Севернобалтийско море“, което събра 753 гласа от 5732 гласували. Поради опит за саботаж при онлайн гласуването за Награда на публиката 2023 един от участниците е дисквалифициран от надпреварата, съобщиха от Община Трявна, но не съобщават името му.

Лауреатите ще бъдат официално наградени от кмета на Трявна Силвия Кръстева на 27 май на площад „Капитан Дядо Никола“. Спечелилият втората награда ще получи паричната сума от 1000 лв. и почетен плакет, а класираните на трето място, както и победителят в онлайн гласуването, ще бъдат наградени с 500 лв. и почетни плакети по случай Национални Славейкови празници 2023.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините