За археолози от БАН магистрала „Струма“ се оказа по-важна от древните паметници по трасето й (видео)

Останките на Скаптопара – древният предшественик на Благоевград
Снимка: Мариета Димитрова

Хераклея Синтика е античен град в днешна Югозападна България, руините на който са разположени в землището на с. Рупите, община Петрич, върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, а площта му е около 10 квадратни километра.

Археологическите разкопки на Хераклея Синтика, под ръководството на доц. Людмил Вагалински от Историческия музей в Петрич започват през 2007 г.

„Неоспорим факт е, че в Югозападна България се открива толкова

добре запазена разнообразна архитектура

от епохата на елинизъм до времето на Римската империя, казва Вагалински. С инфраструктурата по магистрала Струма се надявам хората да идват тук, да се връщат във времето. Това ще ни напомня кои сме – откъде идваме и дори накъде трябва да продължим.“, каза той в интервю за интернет изданието BIG5.bg преди време.

Хераклея Синтика е обявен за археологически паметник на културата с национално значение. Вписан е в Националния регистър на недвижимите културни ценности на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Няколко години по-късно, когато бе открит

Скаптопара – античният предшественик на Благоевград,

мнението на Вагалински е вече съвършено различно.

„Пълното спасително археологическо проучване на обекта край селата Зелен Дол и Покровник край Благоевград, е достигнало до средата на терена от 60 дка, е записано в становище, подписано от него и доц. д-р Здравко Димитров, ръководител на археологическото проучване. Открива се голямо селище от римската императорска епоха. До сега по време на разкопките са разкрити 12 големи сгради от периода III до VI век сл. Хр. Находките са над 1 500. Работата по

спасителното проучване на обекта върви в срок

и ежедневно на терена работят 150 души работници и 31 археолози“, пише още в становището.

Според текста му сградите, които се откриват на терена са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга. Тяхното съхранение на място е много трудно и изисква големи допълнителни средства за консервация и реставрация. Пълното им разкриване до края на договора между Агенция Пътна инфраструктура и Националния археологически и исторически музей при БАН е възможно, твърдят Вагалински и Димитров и

не налага изместване на трасето

(на автомагистрала „Струма“) или промяна на проекта, поради нетрайния характер на конструкциите.

В текста подписано от двамата се съобщава също, че през последната седмица на мястото на разкопките са открити и две гробни камери – едната ограбена още в древността, а другата напълно съхранена. Тя е съдържала важни археологически находки, които вече са проучени и са прнесени в реставрационното ателие на Регионален исторически музей в Благоевград.

„Пренасянето на тази най-важна недвижима археологическа ценност с траен характер (гробницата, бел. ред.) в съседното село Покровник или пред музея в Благоевград е напълно възможно, пишат Димитров и Вагалински. Такива проекти са изпълнявани в последните години в София и Пловдив“.

Останките на Хераклея Синтика край Петрич.
Снимка: spsmap.eu

Така Хераклея Синтика се оказва важен археологически паметник на културата с национално значение, а Скаптопара – не чак толкова важен? По тази причина един археологически обект, който може да се превърне в притегателна туристическа забележителност е на път

да бъде погребан под асфалта на магистрала „Струма“,

за да не се бави строителството й.

Но има една малка подробност – общинската администрация в Петрич се грижи за историята и културата си. Всяка година тя отделя финансиране от бюджета си за разкопки – средства, част от които получава и доц. д-р Людмил Вагалински.

Ако община Благоевград също финансира запазването и доразкриването на Скаптопара, дали доцентът няма да промени мнението си за важността на древния град?

За местните политиците ни обаче, това явно няма значение! За тях важно е друго – да не бъде забавено усвояването на европейското финансиране за изграждане на магистрала „Струма“. А археолозите излизат с „правилна“ позиция, която да не застраши усвояването.

Граждани на Благоевград излязоха на протест срещу преминаването на автомагистрала „Струма“ през разкопките край с. Покровник.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам