BG | EN

Защо повече от година не стигна на Стара Загора да ремонтира централния си площад със 7 млн. лв.

  • По всичко личи, че след три прекъсвания и две удължавания срокът на ремонта отново няма да бъде спазен
  • Ще плати ли неустойки дружеството „Биад-С“, свързано със Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“

 

В това състояние се намира централният площад в Стара Загора дни преди крайния срок за завършването на проекта
Снимка: Венелина Попова

Една година и два месеца централната част на Стара Загора е превърната в строителна площадка. А гражданите й се принудени да търпят множество неудобства, свързани с изпълнението на втория етап от проекта за зелена и достъпна градска среда, финансиран от Оперативната програма „Региони в растеж“ с над 7 млн. лв.

С парите на европейските данъкоплатци централният площад и булевард „Цар Симеон Велики“ в пешеходната му зона (с дължина 800 м.) трябва да придобият облик, отговарящ на най-високи естетически стандарти.

Проектът на младите архитекти Александър Бакърджиев, Велимир Георгиев и Пламена Аврамова търси ново осмисляне на градските пространства с единна настилка от гранит, запазването на зеленината и оформянето на зони за отдих и релаксиране. Дали старозагорци ще харесат новия си център и ще видят в него реализирани модерни урбанистични тенденции с човешки облик и запазване на уюта на досегашната градска среда, ще стане ясно, когато проектът бъде завършен напълно. На този етап, когато трябва да обикалят заградените строителни площадки, те по-скоро са недоволни, някои дори гневни, че втора зима ще трябва да изтърпят проточилия се и без да му се вижда края във времето ремонт. И това ясно личи от реакциите им в социалните мрежи и във Фейсбук групи като „Истината за Стара Загора“.

Дългият път от идеята до реализацията

Началото на работата по двата обекта-площадът и пешеходната зона бе поставено на 25 септември 2017 г., когато са подписани протоколите за откриване на строителството. Срокът, заложен в договора за изпълнението на площада е 90 дни, на ларгото – 270 дни.

Проблемите обаче започват още при старта на проекта, когато пред общината е разкрит античен некропол. За археологическите разкопки на първото гробно съоръжение строителните дейности са спрени на 22 ноември с акт 10 и са възстановени с акт 11 месец по-късно. Повторно спиране-от 20 април до 17 септември 2018 г. има отново заради проучванията на археолозите, описани в доклад на специална комисия от Националния институт за недвижимо културно наследство, обяснява Веска Узунова – директор на дирекция „Строителство и инвестиции“ и ръководител на проекта в община Стара Загора. Заради лоши метеорологични условия се налага и трето спиране на строителството между 05 януари и 20 април, а срокът на договора е удължен с 60 дни, в които валежите са надминавали 3 л. на квадратен метър. През март възникнали допълнителни дейности, извън обхвата на залегналите в договора, налагат подписването на допълнително споразумение и ново удължаване на срока за изпълнение. И след всички анекси, изпълнителят е все още в график. Но по всичко личи, че дори да работи денонощно и в най-тежките зимни условия, ДЗЗД „Красива Стара Загора“-изпълнител на проекта, няма как да успее да завърши строителството в срок. За площадното пространство той изтича в края на ноември, за пешеходната зона – до края на годината.

Гражданите на Стара Загора са гневни, че втора зима ще трябва да изтърпят проточилия се без да му се вижда края ремонт
Снимка: Венелина Попова

Какво е платено по договора дотук и какви санкции ще бъдат наложени на изпълнителя при неизпълнение на сроковете за строителство?

От началото на изпълнението на договора(25 септември 2017 година) досега от финансиращата програма „Региони в растеж“ са извършени две междинни плащания за площадното пространство на стойност около 50 процента от общата сума като в тях влизат и 20-те процента авансово плащане. За ларгото от предвидените четири междинни плащания досега са направени две, а на изпълнителя са приведени 35 на сто от цената на строителните дейности.

В договора между община Стара Загора и дружеството по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) „Красива Стара Загора“ от 2017 г. не са заложени непредвидени разходи за обект „Реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическата среда на площадното пространство около община Стара Загора.

В докладна записка инженер Веска Узунова излага непредвидени обстоятелства, възникнали по време на изпълнение на строително-монтажните работи и посочва необходими допълнителни дейности (и срок от 40 дни), които трябва да се извършат на стойност 157 хил. лв. без ДДС. Те ще бъдат изплатени от бюджета на общината, която съфинансира проекта с половин милион лева.

Още затова кой усвоява парите от европейските фондове

Проектът на колектива „Димови и сие“ е предпочетен сред подадените за участие в конкурса десет оферти, осем от които са допуснати до състезанието. А обществената поръчка за изпълнител е спечелена от ДЗЗД „Красива Стара Загора“ между седем участници, подали заявления за участие в търга и шест, достигнали до класация. Дружеството се състезава с големи компании като „Трейс Груп Холд“ АД, „Щрабаг“, „Водстрой 98“, Енергоремонт Холдинг и други, и въпреки че три от тях получават максималният брой точки за техническото предложение, ДЗЗД „Красива Стара Загора“ печели поръчката с най-ниска цена на офертата.

Обединението, според справка в Търговския регистър, е създадено на 21 юни м.г. и непосредствено преди участието в търга за обществената поръчка. В обединението участват две фирми. Това са Бургаската „Тийм инженеринг“ ЕООД и регистрираната в София „Биад-С“ ЕООД.

През 2016 г. Тийм инженеринг“ чрез участие в ДЗЗД „Бургас Тийм 2016“ печели обществена поръчка за 14 млн. лв. за изграждане в морския град на нови детски площадки и спортни съоръжения.

Софийската „Биад-С“ ЕООД към момента на регистрация на дружеството по Закон за задълженията и договорите е собственост на Светослав Глосов – тогава почетен председател на Камарата на строителите, а от лятото на тази година – председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Според публикация в „Медиапул“ Глосов е свързан с едрия капитал в строителния бранш и с руски интереси в България. А компанията „Биад-С“ ЕООД след като оглавява АПИ, той прехвърля на децата си – Апостол и Диана Глосови.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се оказа, че не знае тази подробност за столичната фирма, но коментира, че общината е работила с всички големи играчи в строителния сектор, които са реализирали различни проекти.

Визуализация на проекта за ремонт на централния площад в Стара Загора
Илюстрация: Община Стара Загора

Ще плаща ли санкции изпълнителят на строителството на площада и ларгото в Стара Загора

Според договора строежът се предава с констативен акт, подписан от проектанта, възложителя, изпълнителя и строителния надзор. В него е фиксиран и срока за изпълнение на проекта. Окончателното отчитане става след въвеждането му в експлоатация от приемателна комисия, назначена със заповед на началника на РНСК(регионалната дирекция за строителен контрол). Едва тогава се изплащат и последните 20 процента от стойността на строително-монтажните дейности и могат да се начисляват санкции, ако изпълнителят е просочил сроковете, определени в договора.

Ще плаща ли неустойки и в какъв размер ДЗЗД“Красива Стара Загора“ ще стане ясно едва след окончателното завършване на проекта. Но още отсега е видно, че няма как(освен ако не бъдат измислени нови основания за удължаване на срока) площадното пространство да бъде напълно завършено на 30 ноември, а ларгото – на 20 декември, дата, посочена от кмета Живко Тодоров. По негови думи темповете, с които се работи досега се неудовлетворителни за възложителя. Що се отнася до качеството на работа той е категоричен, че инвеститорският контрол ще бъде безкомпромисен.

Кметът на Стара Загора – заложник на фирми, близки до ГЕРБ

Година преди местните избори неразбориите около строителството в центъра на Стара Загора трупат негативи върху публичния образ на един от най-младите и успешни, според оценки на собствената му партия, кметове на ГЕРБ.

Живко Тодоров управлява града втори мандат и най-вероятно ще иска да се пребори за трети. Затова изпълнението на проекти с европейско финансиране за повече от 50 милиона лева, сред които е и въпросният за централния площад и ларгото, няма как да не бъдат свързани с електоралните нагласи в Стара Загора. Хората имат достатъчно основания да бъдат подозрителни към начина, по който се усвояват парите от европейската солидарност в България и затова искат пълна прозрачност при отчитането на всеки един проект. Както и видими резултати от строителството, които на този етап в Стара Загора са съкрушителни. А натрупаната негативна обществена енергия (справедливо или не дотам) се фокусира върху кмета на града. Който за добро или зло винаги е в окото на бурята.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините