BG | EN

Защо всички са мълчали за насилието в габровския дом „Хризантема“?

Снимка: Скрийншот от „bTV“

Служителки в габровския социален дом „Хризантема“ действително са провокирали насилието над настанените там деца с увреждания, за да решават вътрешните си конфликти. Това потвърди пред „За истината“ източник в общинската администрация в Габрово, който пожела да остане анонимен. Според данни от разследването, цитирани от него, войната между членовете на екипа в дома наистина е стигала до крайности. Едно от забавленията им било да разпиляват чантата на някоя от санитарките в дома и да хвърлят вината за това върху деца, настанени в него. След това наблюдавали реакциите на социалните работнички, които се нахвърлят върху децата, без те да имат каквато и да е вина. Според нашият източник съществува голяма вероятност подобни провокации да са станали повод и за скандалните видеозаписи, разпространени до медиите.

Три сигнала и две уволнения

Само за четири дни разкритията по случая „Хризантема“ станаха причина за три сигнала до прокуратурата и две уволнения. Обвиненията между вече бившия управител на заведението Маринела Лазарова и директора на дирекция „Образование и социални грижи“ в Община Габрово Даниела Василева не стихват. Междувременно председателят на Държавната агенцията за закрила на детето Офелия Кънева бе уволнена, а през следващата седмица изтича срокът, в който прокуратурата трябва да установи дали случилото се с децата в дома „Хризантема“ е престъпление.

„Недей ме пипа, н искам да ме пипаш, че ме е гнус от тебе“, казва възпитателката на едно от децата в дом „Хризантема“
Снимка: Скрийншот от bTV

„…незабавно да уведоми…“

В края на миналата седмица директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово Радостина Братованова внесе нов сигнал в прокуратурата за побой и малтретиране на деца с увреждания в Габрово срещу управителката на центъра Маринела Лазарова и социалната работничка Йорданка Милчева. Основание за жалбата е текст от Закона за закрила на детето, който гласи: „Лице, на което стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжно незабавно да уведоми дирекция „Социално подпомагане“, Държавната агенция за закрила на детето или Министерството на вътрешните работи“.

Точно това не е направила Маринела Лазарова, която упорито твърди, че още през декември 2016 г. е показала на директора на дирекция „Образование и социални дейности“ в община Габрово Даниела Василева запис, на който се вижда как служители бият децата, настанени в дома. Василева категорично отрича да е виждала въпросния запис, както и да е знаела за случващото се в „Хризантема“.

Явно за да се застрахова, Маринела Лазарова вкара в историята и Йорданка Милчева, която е напуснала дома през есента на миналата година, но е работила в него по времето, когато са правени записите. Пред „За истината“ тя потвърди, че още на 27 декември 2016 г. заедно с Лазарова са отишли при Даниела Василева, за да й покажат видео, на което се виждало как социален работник бие момиче с психически проблеми. Реакцията на Василева била: „Момичето ще бъде изведено, стига вече!“.

Детето от записа действително било изведено от дома преди края на 2016 г. и настанено в специализирано заведение в Дряново.

Маринела Лазарова, вече бивш управител на дом „Хризантема“
Снимка: Скрийншот от bTV

Удобното мълчание и удобното говорене

Кой е знаел за насилието над децата в Габрово? Със сигурност това са работещите там начело с управителя Маринела Лазарова! Ако тя е била системен свидетел на побои върху беззащитни деца, едва ли би бездействала, очаквайки някой от общинската администрация да реагира. По-адекватната реакция от нейна страна би била да направи записите публични, за да провокира реакциите на началниците си. Но Маринела Лазарова е изчаквала, за да направи записите публични едва през януари т.г., прехвърляйки вината за бездействието върху прекия си началник в Община Габрово Даниела Василева.

„Случващото е необяснимо, казва Василева. Защо тези записи излязоха на бял свят в началото на т.г., след като единият от тях е направен още през 2016 г., а другият през миналата?“.

Даниела Василева, директор на Дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово
Снимка: Скрийншот от bTV

Нежеланият шеф

Маринела Лазарова не е имала подкрепата на своите подчинени, които през декември миналата година са поискали тя да бъде освободена. Това е станало на среща с кмета на Габрово Таня Христова. Съвпадение или не, но седмици по-късно се появяват видеата с физически и психически тормоз над децата. „Аз записи не съм изпращала, не знам кой го е направил“, отговори Лазарова на въпроса дали това не е отмъщението й защото не е била желана от колегите си за управител.

Всеки, който укрие…

Ако Маринела Лазарова е искала да укрепи място си на директор в дома „Хризантеми“, като направи публични кадрите с насилие над децата, настанени там, то намерението й е пълен провал. Но ако е искала да покаже какво се случва в социалното заведение – успя.

В тази история, която накрая наистина може да се окаже изплетена от дребни конфликти, заложник са децата. Защото е сигурно, че записите, на които служителка удря, обижда и заплашва свито на леглото си дете, са истински. А законът гласи: „„Лице, на което стане известно…“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините