Защо бежанци бяха изведени от къща за гости в Русе, където бяха настанени

Докато хиляди българи помагат на украинските бежанци, като ги приемат в къщите си, купуват им храна и ги наемат на работа, то други са решили да спечелят от страданието на хората и да получат пари от държавата.

Така започва репортажът на Ася Пенчева, кореспондент на БНР в Русе за проблемите на украинско семейство, настанено в къща за гости в град Мартен.

Ако в украинските разрушени градове шетат мародери, то в мирна и слънчева България започнаха да се появяват тарикати, готови на всичко за държавните 40 лева. Такъв пример е къщата за гости „Рибката“ в град Мартен, на около десетина километри от Русе. Нощувката там струва точно 10 лева, но собственикът й Пламен Митев е решил да изкара 360 на вечер покрай украинските бежанци.

„Държавата като цяло има положително отношение към украинските граждани, които пристигат в България. Също и в обществото нагласите са положителни. Всеки се опитва да помогне, но има и такива случаи. По отношение на санкциите за такива случаи те преди всичко трябва да бъдат насочени към собственика и оператора на съответния обект“. Това обясни в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ адвокат Николай Колев, доцент в Нов български университет:

„Има държавни органи, които осъществяват контрол, казва още Колев. Това не е само съответната община или структурите на Държавната агенция за закрила на бежанците, Министерство на туризма и неговите органи. Така или иначе тази ситуация, която възникна в България и не само, въобще в цяла Европа, ни завари неподготвени, не само нас, но и Европейският съюз“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам