BG | EN

Защо Ахмед Доган провали плана на Делян Пеевски?

Делян Пеевски.

„За истината“ препубликува анализ на Даниел Смилов от „Дойче Веле„.

Ако планът на Пеевски беше успял, номинално щеше да управлява ГЕРБ, а реално конците щеше да дърпа самият Делян Пеевски. Основният въпрос е защо Ахмед Доган провали плана на Пеевски.

ДПС отвори нова страница в българската политика – лидерът му Делян Пеевски, който държи да е председател, а не съпредседател на Движението, написа любовно писмо на почетния му председател Ахмед Доган. Синовна обич и уважение, съчетани с клетви за вярност, са смисълът на дългичкия текст. А където има любов, има и омраза – в случая с г-н Пеевски тя е насочена към „дерибеите“ в Движението, които бяха открити от него и съмишлениците му в последните дни. Един безспорен „дерибей“ бе посочен в лицето на Рамадан Аталай, макар че не стана ясно с какво той е заслужил това нелицеприятно етикетиране.

Политика на любовта и омразата

Като цяло, политиката на любовта и омразата в България може да се обобщи по следния начин:

– Ахмед Доган и Делян Пеевски се обичат, но не могат да се понасят и си говорят с публични писма и посредници;

– Бойко Борисов и Делян Пеевски не се виждат официално, но изглежда се обичат по своему, дори когато се карат;

– ГЕРБ и ПП-ДБ се мразят искрено и безрезервно, но ГЕРБ искат да управляват само заедно;

– ИТН са мразени от всички (с основание), а те мразят най-много ПП-ДБ. Но като цяло ИТН са добри в капитализиране на омразата, особено тази към ПП-ДБ;

– „Възраждане“ уж мразят ГЕРБ и ДПС, но обичат да им угаждат. Най-искрено те мразят ПП-ДБ, които им отвръщат абсолютно реципрочно. Но Костадинов въпреки това иска да управлява с ПП-ДБ в коалиция Анти-ГЕРБ/ДПС;

– БСП в момента мрази основно Калоян Методиев;

– При „Величие“ и любовта, и омразата са велики, но необясними.

И с просто око се вижда, че в ДПС има дълбоко напрежение и дори разделение между Делян Пеевски и Ахмед Доган. Единственото, което не е известно, е каква е причината за тази нелюбов. Конкретният повод, по който нещата се взривиха, беше гласуването на кабинета на ГЕРБ: Доган даде инструкции да се гласува „против“, а Делян Пеевски беше категорично „за“. По същото време течаха и неразбираеми с публични аргументи процеси на разделение във „Величие“, които оставиха съмнение, че достатъчно депутати от тази формация са били убедени по един или друг начин да подкрепят правителството на ГЕРБ. С действията си Доган всъщност предотврати този сценарий, като отцепи достатъчно депутати от ДПС да гласуват против. Така „Величие“ станаха (или по-скоро си останаха) непотребни.

Интересното в случая е, че Бойко Борисов и ГЕРБ са били просто инструменти в плана на г-н Пеевски да състави правителство на България. Именно инструменталната подчиненост на ГЕРБ всъщност е превърнала намесата на д-р Ахмед Доган в последна преграда между Пеевски и официалното управление на страната. Ако планът на Пеевски беше успял, правителството на ГЕРБ щеше да зависи както от гласовете на ДПС, така и от способностите на Пеевски да убеждава депутатите от „Величие“ и други като тях. Тоест, номинално щеше да управлява ГЕРБ, а реално конците щеше да дърпа г-н Пеевски.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Даниел Смилов
Даниел Смилов е политолог и специалист по сравнително конституционно право. Той е програмен директор на Центъра за либерални стратегии, София, ежегоден гост-преподавател в Централно европейския университет, Будапеща и преподавател по теория на политиката в катедра „Политология” на СУ „Св. Кл. Охридски”. Даниел Смилов има докторати от Централно европейския университет в Будапеща (SJD, Summa cum laude, 1999) и Оксфордския университет (DPhil, 2003). Специализирал е в University of California, Berkeley, Boalt Hall School of Law и European University Institute, Florence. Автор е на редица академични публикации на английски език в областта на конституционното право, финансирането на политическите партии и антикорупционната политика. Публикувал е и множество статии в българския печат и периодични издания.

Още от автора

Пеевски се увлече, ДПС не е КТБ

По модела КТБ и "Божков" Пеевски този път беше решил да превземе не фирми, а цяла партия. Тук стана явно, че се е надценил и увлякъл. Какво се случва и каква е задачата за решаване? Даниел Смилов подрежда нещата.

От кого е заплашван Борисов и кой е големият му кошмар

Кой стои зад заплахите срещу Бойко Борисов? Не е Путин. Борисовите притеснения са съвсем други и той се опитва да ги крие по все по-неубедителен начин. Но поне стана ясно защо Борисов не иска да управлява с ДПС и ИТН.

България и цитатът, който другаде можеше да реши изборите

Лисичите хитрини на Борисов и Пеевски нямат край: тук малко корупцийка, уж свързана с ПП-ДБ, там някакви записи, в които се подучува нещо. Но има един много важен цитат, който в други страни би могъл да реши изборите.

Още анализи

Кои са хората на Доган в ДПС, които Пеевски нарича „деребеи“

„Деребеи“, забогатели „на гърба на Доган“. Така Пеевски и поддръжниците му наричат няколко знакови лица на ДПС, с които се карат. Пеевски твърди, че самият Доган изобщо не е част от конфликта, проблемът му е с „деребеите“. Кои хора има предвид?

За честта на хората: случаят с „ПИК“ и съдия Цариградска

Владислава Цapигpaдcĸa беше обект на злостни клеветнически кампании в "ПИК". Собствениците бяха осъдени да платят обезщетение. Но клеветническото съдържание не бе свалено. Защо съдът не пази честта на хората?

Как диктаторите се опитват да се скрият зад заклинания

Всяко поколение рано или късно изпада в изкушението да мисли, че диктатурата с нейната афиширана дисциплина е по-ефективна подредба на обществените отношения от демокрацията с нейния всекидневно видим хаос. Затова на всяко поколение е необходимо да се напомнят следните три аксиоми.