BG | EN

Историята на...

„Защото можем“ – история за Крум, Митко и доброто, което зависи от нас

След като превърнал последния си рожден ден в благотворителна вечер Митко Станоев от Петрич решил да основе с приятелите си сдружение, което да помага – навсякъде, където има нужда от помощ

Митко Станоев (вдясно на снимката) и приятелите му от сдружението „Защото можем“ Снимка: „За истината“

Нощта на Голяма Богородица – 15 август т. г. Крум от Първомай и две негови приятелки се крият под стряхата на заведение в Петрич, когато са връхлетени от автомобил. Негов шофьор е Георги Попстоянов – 18- годишен младеж от Петрич, който дрифтирал по мокрия път. Резултатът – Валентина от Тополница е настанена в болница с опасност за живота, а Крум остава без единия си крак.

Крум също е на 18 г. Той мечтае да стане добър спортист, има цели и амбиции. Но безразсъдното шофиране на Георги слага край на тези проекти. Крум има шанс да получи протеза, с която да води нормален живот. Цената й обаче е твърде висока – 63 хил. евро.

Съдбата на Крум трогна цял Петрич и местни сдружения, клубове, ансамбли и граждани се обединиха, за да му върнат вярата в доброто и в човещината! Така, на 10 ноември т.г. в кампанията „Заедно за Крум“* бяхя организирани базар и футболен мач, от които бяха събрани близо 14 хил. лв.

„Купувам неща и ги събирам, съхранявам ги за моята малка едногодишна дъщеричка,

за да я науча да е човек.

Един ден ще й разкажа смисъла на всяка вещ…”, каза една от майките, дошла на благотворителния базар „Заедно за Крум”.

Сред участниците в събитието бе и сдружение “Защото можем“- организация, събрала млади хора от Петрич, обединени в желанието си да правят добро. Председател е Митко Станоев, който заедно с приятели основава сдружението след свой рожден ден, който превръща в благотворителна вечер.

Те работят от по-малко от година, но вече са свършили много –

подарили са радост и добро на десетки хора в нужда.

През август, по случай предстоящия Меджународния ден на младежта, организират състезание по плуване. През месец октомври установяват, че Родилното отделение в болницата в Петрич има нужда от специализирана апаратура и откриват дарител от града, който предоставя необходимата сума за купуването й. Той обаче е пожелал да остане анонимен.

Апаратурата е нужна, защото следи жизнените показатели на новородените. Тя веднага влиза в употреба като е приложена на бебе в кувьоз, родено ден по-рано.

Екипът на родилното отделение в петричката болница, приел дарената апаратура и членове на сдружението „Защото можем“
Снимка: „За истината“

Дарението е прието д-р Цветана Динкова дългогодишен педиатър и неонатолог. В продължение на 38 години в болницата са чакали подобна апаратура, която е важна за лесното следене на жизнените показания на новородените.

Младежите от “Защото можем“ са и

активни граждани.

Интересуват се от проблемите в региона и са готови да поставят въпроси на институциите, за да получат отговори от името на гражданите. Защото вярват, че бъдещето е в техни ръце, на младите и активните хора.

*Участниците в кампанията “Заедно за Крум”: Сдружение “Заедно можем повече”, Сдружение “Защото можем”, Сдружение БАЛИЗ Петрич Ротари клуб Петрич Ротаракт клуб Интеракт клуб, Дневен център “Слънце”, Сдружение “Млад планинар”, ОДК Петрич, ВС “Сгушена звездица”, Хор “Иван Апостолов” при ТД “Калабак”, Ансамбъл “Гайтан”, ОФК “Беласица”, ОХК “Беласица”, ДФК “Мечетата”, СК “Звездите” и Фен клуб “Вълците” обединяват усилията си, за да помогнат на Крум.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Историята на...

Още от „Историята на...“