BG | EN

Затворници и скитници се оказват собственици на 1000 таксита в Пловдив

Илюстративна снимка: pixaby.com

Шестима са задържани в разбитата верига от таксиметрови компании, ощетили сериозно държавния бюджет. Всички арестувани са бушони в аферата- едни са в затвора, други са скитници, а трети не знаят въобще, че имат фирма. Те обаче са собственици на 1000 таксиметрови коли, при общо 1500-те жълти возила, които се движат по пловдивските улици, съобщи регионалното издание „Под тепето“ за провелата се в Пловдив акция на прокуратурата.

Досъдебното производство за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери се води срещу 4 превозвачески дружества, които, според подаден сигнал от ДАИ-Пловдив, не са отчитали пред органите на НАП приходите и са използвали са неистински документи.

„Служителите на ДАИ твърдяха в сигнала, че не знаят къде се намират собствениците или управителите. Всъщност, парадоксалното е, че две от дружествата се намират точно в ДАИ”, разкри окръжният прокурор Румен Попов пред журналисти в четвъртък.

По думите на Попов, цитиран от пловдивското издание, предстои обхватът на разследването да бъде разширен. От 1500 таксита в Пловдив, 1000 са подопечни на четирите разследвани дружества, е обяснил Попов, както и че до момента са проведени разпити на около 100 таксиметрови шофьори. Според иззетата документация те не са внасяли никакви пари в държавата, посочил още прокурорът.
По първоначални данни в периода 2017-2018 г., въпросните дружества са ощетили хазната с около 5 млн. лева.

За да стигне разследването докрай трябва да бъдат разпитани около 2 хиляди таксиметрови шофьори. „За тях няма каквато и да е опасност да спрат да развиват дейността си. Те не са предмет на разследване, а са свидетели”, е уточнил окръжният прокурор на Пловдив.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините