BG | EN

Затварят габровско училище заради образователна сегрегация

ОУ „Цанко Дюстабанов“, Габрово
Снимка: gabrovonews.bg

Общински съвет-Габрово гласува за закриване на Основно училище „Цанко Дюстабанов“ в града по предложение на кмета Таня Христова. Мотивът на кмета е, че в училището се допуска образователна сегрегация, нещо което е забранено от закона и това дава допълнително основание да се предприемат действията по затварянето.

По информация на регионалното издание „Габрово нюз“, решението е прието с гласовете на съветниците от ГЕРБ. Против затварянето на образователната институция са гласували представителите на БСП, „Будно Габрово“ и „Атака“.

По данни на кмета Христова резултатите на учениците от ОУ „Цанко Дюстабанов“ от националното външно оценяване показват, че нивото на образование там е много ниско.

В момента сградата на училището се ремонтира и по думите на габровския кмет, след приключването на ремонта ще бъде изнесена информация  за бъдещето й.

По време на заседанието на ОбС-Габрово, двама родители на деца, които учат в ОУ „Цанко Дюстабанов“ са се обявили  против идеята за закриването.

По информация на „Габрово нюз“, Мариана Николова, родител на шестокласник, цитира изявление на човек от екипа на кмета, според когото на мястото на ОУ „Цанко Дюстабанов“ ще бъде създадено първо иновативно училище по скандинавски метод на обучение.

„Затварянето на едно училище не трябва да бъде правено с лека ръка. Вечното отричане, събаряне и унищожаване не решава въпросите.“, заявила още Николова пред местните парламентаристи.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините