Застрояват идеалния център на Шумен в пълно затъмнение за проекта

Масивната къща на ул. Калоян 16 сега подслонява звеното на МОН „Ученически лагери“
Снимка: Диана Желязкова

В последната година от мандата си кметският екип на Шумен пусна за застрояване общински парцел от почти декар и половина в идеалния център на града. Сега на това място има три масивни къщи от миналия век, които носят духа на старата градска архитектура. Те обаче ще бъдат съборени, а на терена ще се построят 4 нови жилищни кооперации.

Всичко това се прави без никакво обществено обсъждане и без никаква публичност.

Само шепа хора знаят как ще се промени центърът на Шумен

Парцелът, който ще се застроява, се намира буквално „на пъпа“ на Шумен, на малката уличка „Калоян“ в историческия градски център. Затова е скандално, че обликът на района ще бъде променен без допитване до гражданите. А се оказа, че дори представителите на местния парламент не знаят какво ще се строи на това място.

Когато се решава съдбата на градския център, се предполага, че ще има широко обществено обсъждане. Предполага се, че местната власт ще попита хората дали искат да бъде променен обликът на района, дали искат да се разрушат старите градски къщи и на тяхно място да се вдигнат поредните стъклено-алуминиеви сгради. Нищо подобно не се случва в Шумен.

Само за две седмици през юни общината е продала топ-парцела с площ от 1 364 кв. метра, за който е обявила цена от 317 000 лв. На търг всъщност е продадено правото на строеж, което според хора от бранша е по-евтино от класическата продажба на земя, макар че на практика си е точно такава сделка. В обявата, публикувана на сайта на общината, не е посочен адрес на продавания терен, а един дълъг номер от кадастралната карта на Шумен

За проведения търг и предстоящото застрояване на района се разбра чак през юли, когато разтревожени родители сигнализираха, че детската градина на ул. „Калоян“ ще бъде съборена. Оказа се, че в продадения терен попада и детска градина, която междувременно е била ремонтирана с европейски средства. Пак през юли и намиращата се до детската градина държавна структура на МОН получи предупреждение от кметството да освободи къщата на ул. „Калоян“ 16 заради предстоящ строеж.

Детската градина
Снимка: Диана Желязкова

Едва тогава стана ясно, че старите къщи в центъра ще бъдат разрушени, а на тяхно място частен инвеститор ще строи 4 нови кооперации. Как ще изглеждат новите сгради, се оказа, че знаят само кметът и шепа хора около него.

С убеждението, че е недопустимо тихомълком да се променя облика на идеалния градски център, започнахаме да питаме общинските съветници кога и защо са гласували продажбата на терена, и какво ще се строи на това място. Трима съветници от три различни политически групи не знаеха нищо по въпроса.

„За пръв път чувам за това. Не сме гласували такива продажби, нито пък сме обсъждали събарянето на детски градини и стари градски къщи“, категоричен е общинският съветник Камен Андонов /бивш пиар на ГЕРБ, сега независим/.

„Нямам никаква идея за какво говорите“, казва и съветникът от Демократична България Васил Тодоров. И коментира: „Те /кметският екип/ явно ще продават до последно! Вече чакаме с нетърпение да им приключи управлението на ГЕРБ, защото така ще продължи още една година, за съжаление!“

Никаква представа от случващото се няма и Христофор Крумов, председател на постоянната общинска комисия по „Териториално развитие и селищно устройство“, който би трябвало да знае какво се случва в града. Крумов не си спомня кога общинският съвет е гласувал тези сгради като частна общинска собственост, нито пък кога те са били включени в плановете за продажба.

„Те /кметският екип/ си имат архитектурен съвет, там се вземат такива решения и разрешения за строеж, но те изобщо не стигат до нашата комисия. Не ни информират за подобни неща, макар че би трябвало да знаем какво се случва в Шумен. В края на краищата става въпрос за облика на Шумен, трябва всички граждани да имат глас по въпроса. Пак казвам, това изобщо не стига до нас, не ни дават информация. Нещата се знаят само от кмета, ресорния му заместник и главния архитект“, възмущава се шефът на постоянната комисия.

Крумов обаче посочва, че когато става въпрос за частна общинска собственост, общинската администрация може да се разпорежда сама. „Не знам кога тези сгради са преминали от публична в частна общинска собственост, не знам и каква е била идеята за това. Но със сигурност ние в комисията нямаме информация, а това не е нормално“, отсича шефът на комисията

Кметът на Шумен: Всичко е законно!

Всичко е законно, заяви кметът на Шумен Любомир Христов на среща в областната управа, организирана от областния управител Владимир Йолов заради общественото недоволство по случая.

Трите къщи по ул. „Калоян“ са били отчуждени още през 1987 г., за да може да се изгради улица, става ясно от обясненията на кмета. След това обаче нищо не се случва в продължения на десетилетия. В съседна къща по улицата е настанен Държавният архив, на отсрещната страна има детска градина и частни домове, но другите отчуждени къщи така и не са върнати на собствениците им. Трима от собствениците са поискали да бъдат обезщетени с имоти точно на това място и дори са завели съдебни дела. Защо общината не е решила въпроса повече от 30 години, е въпрос без отговор. Междувременно в една от отчуждените къщи е настанена детска градина, втора е дадена на МОН, е третата е оставена необитаема.

През 2013 г., при предишния кмет Красимир Костов /БСП/, общината е изработила идеен проект за терена, който бил е одобрен от Министерството на културата, защото в района има сгради – паметници на културата. Нищо повече обаче не се прави до 2017 г. Тогава, вече при следващия кмет Любомир Христов /ГЕРБ/, започва раздвижване по проекта и тримата собственици са извикани в общината, за да им бъдат връчени заповеди за обезщетение.

На следващата година въпросът е внесен в общинския съвет. „На 31 май 2018 г. всичко това като проблем е внесено в Общинския съвет и тогава с решение на Общински съвет Шумен е възложено на кмета на общината да проведе търг за изпълнение на проекта, за да могат да бъдат обезщетени тези собственици“, обяснява кметът Христов. И допълва, че след решението на общинския съвет са били проведени 8 тръжни процедури и едва на деветата преди месец се е явил един кандидат

Формално законът е спазен, но остава без отговор основният въпрос – защо проектът е пуснат, без да бъде представен пред гражданите и дори пред общинските съветници. Председателят на постоянната комисия по градоустройство Христофор Крумов, който също присъства на срещата, заяви пред кметския екип, че документите за продажбата на имота изобщо не са били обсъждани от комисията, защото не са били предоставени от администрацията. „И до този момент в постоянната комисия по териториално и селищно устройство няма никаква информация какво ще се строи в идеалния градски център, как ще изглежда това ново строителство и дали се вписва в архитектурния облик на тази част на Шумен“, каза Крумов.

Според общинския съветник Камен Андонов местните парламентаристи не са разбрали какво гласуват, защото администрацията им пуска продажбите „в пакет“. „Дават ни един огромен списък от десетки продажби на ниви, земи и имоти, които нямат описание, а само номера от кадастралната карта, и ние на практика не знаем какво гласуваме. Уверявам ви, че ако беше обявено, че ще се събарят старите къщи по „Калоян“ и детската градина, за да се построят нови жилищни кооперации, това нямаше да мине през общинския съвет!“, категоричен е Андонов.

Според заместник-кмета по строителство инж. Боян Тодоров къщите, които ще се събарят, не подлежат на реконструкция, „тъй като са много стари, не отговарят на сеизмичните условия и върху тях не могат да бъдат извършвани строителни работи“. Обитателите на „Калоян“ 16 обаче са на противоположно мнение – хората показват масивните каменни основи, тухлените стени и каменното стълбище на сградата и подчертават: „Тази къща може да ни надживее, ако за нея се полагат грижи! В града има 100-годишни къщи, в които и сега живеят хора и са в прекрасно състояние!

Бивш общински съветник ще застроява центъра

Бившият общински съветник Орлин Чакъров ще застроява центъра на Шумен. Неговата фирма „Атрактив Хаус“ ЕООД е спечелила търга за общинския терен, а името на инвеститора се разбра едва на срещата в областната управа.

Чакъров влезе в местния парламент през 2009 г., когато беше само на 23 години. Тогава Чакъров беше в листата на БСП като представител на неправителствената организация „Съединение и обединение на ромите”. По време на престоя му в общинския съвет за Чакъров се знаеше, че се занимава с частен бизнес, основно с парични преводи. След това изчезна от общественото полезрение до февруари 2020 г., когато полицията разследва обир, извършен от маскирани мъже в негово чейндж бюро в Шумен.

Орлин Чакъров
Снимка: Скрийншот от НОВА ТВ

През последните години Чакъров развива успешен строителен бизнес, показва историята на фирмата му. „Атрактив хаус“ строи основно жилищни сгради и в момента апартаменти в новопостроена от фирмата сграда се продават по хиляда евро за квадрат.

На продадения от общината терен в центъра ще бъдат построени 4 илищни кооперации на по 4 етажа, каза Орлин Чакъров. „По проект те са със смесено предназначение, но мисля, че ще бъдат само жилищни“, заяви инвеститорът. Според него, новото строителство нямало да промени облика на района.

„Проектите са съгласувани с Министерството на културата и фасадите на сградите са исторически, а аз съм длъжен да ги спазвам, така че няма място за притеснения“, обяснява Чакъров. Той обаче признава, че не е разглеждал подробно проекта, защото още не е подписал договор с общината. „Но изглежда много прилично“, успокоява бившият общински съветник.

Така от Шумен завинаги ще бъдат заличени масивните къщи на ул. „Калоян“ 14 и 16, както и малката детска градина. „Точно този парцел е с културно-историческа стойност! Там има архитектурни постройки от 19-ти век, а детската градина романтично прелива към Държавния архив. Това е старата част на Шумен, нима този бизнесмен ще заличи всичко това заради апартаменти на богаташи и олигарси?“, възмущава се в социалните мрежи уважавана шуменска учителка.

Нещата обаче изглеждат решени, макар че някои граждани се заканват да започнат подписка за запазването на историческия център. „Обаче нашият кмет най-накрая успя да продаде терена. Той се напъва да го продава още от края на първия си мандат, сега в края на втория успя“, казват жители на квартала, които си спомнят, че общината пращала земемери още преди 3-4 години. „Тогава пак искаха да събарят целия терен, но нещо не се получи. Сега явно са намерили точния инвеститор“, коментират живеещите в района.

А за гражданите остава лошото усещане, че нещата в Шумен се решават от един тесен кръг хора, а местният парламент е излишен лукс…

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам