Застрашен египетски лешояд е прострелян в района на Джебел

Снимка: Атанас Делчев

Египетският лешояд Бояна, преминал през 22 страни на три континента, е открит с огнестрелна рана в района на Джебел, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). 

По случая се води разследване.

Бояна бе първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на страната ни, припомнят от Дружеството.

Преди няколко дни от организацията получават тревожен сигнал от GPS предавателя, с който е маркирана птицата.

Екипът незабавно посетил мястото и открива там тялото на лешояда.

Веднага е подадена информация към всички отговорни институции. Сформиран е междуинституционален екип с участието на представители на полиция, прокуратура и държавно горско стопанство. Образувано е досъдебно производство и разследването продължава.

Смъртта на Бояна е огромна загуба за природата на България и тежък удар за стотиците хора, които работят усилено за опазването на този световно застрашен вид не само у нас, но и по целия му миграционен път до Африка, посочват от Дружеството за защита на птиците.

За последните 30 години, популацията на египетският лешояд на Балканите е намаляла с 80%, като днес у нас гнездят едва 26 двойки от  емблематичния вид. Над 20 организации от 14 държави по целия му миграционен път (Европа, Азия и Африка) са обединили усилия за опазването му, тъй като рискът величественият силует на тази древна птица да изчезне от нашите географски ширини е напълно реален.

Египетският лешояд е световнозастрашен вид и най-бързо намаляващата хищна птица в Европа. Заради това в Наказателния кодекс се предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева, посочват още от БДЗП.

От дружеството припомнят, че за последните две години това е втори случай на бракониерство над лешояд в област Кърджали след като черен лешояд бе прострелян през 2020 и по-късно загина от раните си.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам