BG | EN

Застрашено е развитието на животновъдството в Странджа

 

Снимка: принтскрийн НОВА ТВ

Много фермери в област Бургас са притеснени заради разпространението на чума по дребните преживни животни. Миналата седмица бяха избити около 400 овце и кози в царевското село Кости. Съмнения за заболяването бяха установени в две животни от едно стадо. Това наложи евтанизирането на всички овце и кози в селото.

От няколко дни мандрите в региона отказват да изкупуват и млякото на местните производители. Животновъдът от приморското село Веселие Стоян Иванов посочи, че мярката е наложена, въпреки че не са взети проби от този район. „Това са големи загуби за нас. От Бургас до Царево се лее овче мляко, което няма кой да го изкупи. Това е перфектна продукция, която отива в канала“, обясни той. Според него подобно екзотично заболяване не съществува. „Афти се получават от всичко – от температура, кърлежите също са много през тази година“, допълни животновъдът.

В момента се взимат проби за заболяването в цялата област. Ако се продължи с евтанизацията, много от фермерите ще се откажат да развиват този отрасъл. Фермерите не разчитат и на обезщетенията от държавата. „Тези овце съм ги селектирал 6 години. От 54 животни, с които започнах в началото, вече са 300. Ако сега влязат да ги избият, все едно ми избиват живота“, обясни Иванов. Той посочи, че ако за тази каракачанска овца му се плати по общия ред, средствата няма да му стигнат да закупи нова от този вид. „Нито една застрахователна компания не застрахова живи животни. Казват, че сме рискови и искат много големи обезщетения“, допълни той.

Според общинския съветник Георги Дражев заради евтаназията на дребните преживни животни е застрашено житновъдството в Странджа. Това е основен поминък на хората в региона. Дражев посочи, че с тези мерки на БАБХ ще се засили и проблемът с обезлюдяването на Странджа.

Ветеринарят д-р Петър Бодуров посочи, че управляващите проявяват некадърност и безхаберие в този случай. Според него е можело животните да бъдат ваксинирани след случая от преди седмици в ямболското село Воден, когато от заболяването бяха избити над 1 000 животни. Д-р Георги Пискюлиев от Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас обясни, че ваксинацията против чума за дребните преживни животни не е разрешена на територията на Европейския съюз.

Д-р Бодуров посочи, че няма информация и дали тези животни се унищожаването на труповете на убитите животни са съгласувани с Министерството на околната среда и водите. „Къде унищожават животните – дали в екарисажи или със загробване? Загробването означава след няколко години наново да тръгне същият вирус“, обясни той. От Областната Агенция по безопасност на храните в Бургас обясниха, че животните, които бяха умъртвени в Кости, ще останат загробени, защото практиката не е да се транспортират в екарисаж. Причината е да не се разпространи заразата.

Остава мистерия и как това заболяване се е разпространило на теериторията на България. Д-р Бодуров посочи, че този вид чума по дребните преживни животни е екзотично заболяване, идващо от Северна Африка. Оказва се обаче парадокс как се е разпространила в региона ни, след като няма регистрирани случаи на заразени животни в съседните ни южни страни. „Все още не е открита причината за пренасянето на чумата по дребните преживни животни в царевското село Кости. Заболяването е ново за нас и за Европейския съюз“, поясни д-р Пискюлиев. Според градските легенди има вероятност заразата да е пренесена от мигранти, преминаващи в региона.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините