BG | EN

Заслонът „Кончето“ е изцяло обновен и завършен с труда и подкрепата на стотици доброволци

Снимка: blagoevgrad-news.com

Изцяло обновен и завършен е новият заслон „Кончето“ в Пирин планина, съобщиха от официалната страница за заслона във Фейсбук. Тържественото откриване ще бъде на 29.09.2018 от 13.00 – на мястото и на 30.09.2018 от 14.00 – на хижа Яворов.

Заслонът се намира на 2076 м височина, на един от най-трудните и емблематични маршрути в Пирин. Спасявал е десетки човешки животи, но повече от 60 години не е бил ремонтиран основно нито веднъж, припомня регионалното издание „Благоевград нюз“. Подмяната на заслон „Кончето“ се превърна в кауза, която обедини стотици българи, обичащи планината. Много хора от цялата страна участваха с труда си или дариха средства и материали, за да може идеята да стане реалност.

В демонтажа на стария заслон и подготовката за строежа на новия участваха над 150 доброволци от цялата страна, които качиха на гръб близо 1500 килограма инструменти, вода, цимент, пясък, чакъл, бетон, желязо, бензин. Много хора дариха храна, вода и инертни материали.

Старият заслон беше демонтиран и сортиран на пакети за сваляне с хеликоптер в района на хижа „Яворов“. За съжаление се оказало, че по-голямата част от дървения материал е много изгнил и няма да може да се използва за възстановяване на заслона като музей, каквато първоначално беше идеята.

Местността „Кончето“ е седловина между два върха в Пирин. На единствения й по-широк участък, с две огромни пропасти от двете страни, през 1955 г. е изграден заслонът „Кончето“ и оттогава не е ремонтиран основно. Частични промени е имало преди 9 г., но те не са били достатъчни. „Кончето“ е разположено на стратегическо място. Ако човек попадне на лошо време, той няма къде другаде да се скрие в рамките на 4 часа път. Досега заслонът е спасил живота на стотици хора.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините