Заседналият кораб край Камен бряг се е наклонил, а еколози алармират за опасност

Снимка: За истината

Заседналият от няколко дни край Камен бряг товарен кораб, леко се е наклонил през нощта, съобщава bTV. Междувременно еколози изразиха опасения, че товарът – 3000 тона азотни торове, може да доведе до замърсяване на акваторията на Черно море.

Вчера трябваше да бъде проведена операция по разтоварването на кораба с помощта на кран и други плавателни средства, а корабът да бъде изтеглен до пристанище, но тя не се състоя.

Операцията зависи от корабособственика, който трябва да финансира и организира действията.

Властите уверяват, че няма опасност от замърсяване. Екоактивисти от „Да запазим Корал“ обаче алармираха, че ако корабът се разбие от идващите неблагоприятни ветрове и товарът му попадне във водата, най-вероятно ще се стигне до екологична катастрофа с непредсказуеми последствия и обхват.

Според природозащитниците, ако уреята, превозвана на кораба, попадне в морето, в подобна концентрация ще предизвика бурен цъфтеж на фитопланктона Pseudo-nitzschia, което продуцира като реакция токсин, който е изключително опасен за морските обитатели и птици. Когато пък се натрупа в тях, може да доведе и до опасност за човешкия живот при консумация на риба или други морски обитатели, които вече съдържат токсина.

По тази причина екоактивистите настояват за незабавно започване на спасителните действия по изваждането и преместването на товара.

Те показват и снимки от 22 септември, на които се вижда, че корабът е с няколко пробойни, от които има разлив. Не е ясно какво изтича, но от „Да запазим Корал“ предполагат, че това е товарът на кораба.

Търговският кораб „Вера Су“ заседна на 20 септември край бреговете на местността „Яйлата“, до каварненското село Камен бряг. Корабът плава под панамски флаг и превозва азотни торове.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам