Заради 70 лв. такса, пропусната от Агенцията по храните, „Евролаб“ остава на Капитан Андреево

ГКПП „Капитан Андреево“
Снимка: Иван Атанасов/“Сакар нюз“

Частната компания „Евролаб 2011“ остава на граничния пропускателен пункт „Капитан Андреево“ за неопределено време заради бездействието на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

То е допуснато по времето, когато тя беше оглавена от Христо Вълчанов. По тази причина днес Върховният административен съд определи, че оставя в сила решението на Софийския административен съд за спиране на анулирането на договора за наем, сключен с държавата. В решението си съдът се позовава на факта, че БАБХ не е внесла държавната такса от 70 лв. за обжалване на определението, а пропускът не е бил коригиран в законоустановения срок.

На 5 декември м.г. „Продължаваме промяната“ внесе сигнал до ДАНС за възможно престъпно бездействие на Агенцията по храните, като в него беше посочено именно неплащането на въпросната държавна такса. В деня на пропуска Христо Вълчанов беше освободен от поста, който бе наследен от Иван Шиков. Министърът на земеделието Явор Гечев тогава твърдеше, че причината за освобождаването на Вълчанов не е делото срещу „Евролаб“, а бавната му работа. По-късно пред Би Ти Ви той показа платежно нареждане за внесената таксата, което не е било признато от съда.

Според разпореждането на съда платежно е трябвало да бъде изпратено не по-късно от  21 ноември м.г., а това се е случило едва на 30 ноември, а самият документ не е бил незаверен.

В коментар на днешното решение от Министерството на земеделието и БАБХ подчертават, че определението касае само физическото стопанисване на помещения от „Евролаб 2011“, като не се отразява на извършвания официален контрол от БАБХ на пункта.

„Всички проби ще продължават да се взимат единствено и само от държавната агенция и да се тестват в държавна лаборатория, написаха днес в становище по случая от Министерството на земеделието и горите. Товаро-разтоварната дейност ще продължи да се извършва единствено и само от БАБХ. В обявената преди дни обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория за нуждите на официалния контрол от БАБХ на ГКПП „Капитан Андреево“ няма предварително определени помещения за дейността и няма да се повлияе от това съдебно определение“, пише още в становището.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам