Заради психично заболяване беше разкрита самоличността на първия заразен с COVID-19 в Смолян

Брифинг на Областния кризисен щаб в Смолян. Отдясно наляво – директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева и областният управител Недялко Славов
Снимка: „Отзвук“

Вечерен час е въведен на територията на цялата Смолянска област. Това съобщиха от Областния съвет по сигурност. В часовете от 22 ч. до 6.00 ч. излизането извън домовете е забранено. До крайната мярка се стигна след като в региона бе регистриран първият положителен случай на заразен с коронавирус. Това е 40-годишен мъж от Смолян, който в петък се е завърнал от Великобритания.

„Случаят беше разгледан детайлно и анализиран, тъй като има своите особености, каза областният управител Недялко Славов. В тази връзка се налагаше да се вземат по-особени решения. Но държим категорично да успокоим хората на територията на Смолянска област, че стриктно се спазват мерките, предписани от Националния щаб, изпълняват се заповеди на министъра на здравеопазването и на министър-председателя. Смятаме, че въвеждането на вечерен час ще има дисциплиниращ ефект“, каза още Славов.

Мъжът, заразен с коронавирус страда от шизофрения и има криминално досие. Той се е завърнал от Англия, където се е лекувал в психиатрична клиника. Пътувал до София със самолет, след което се качил на автобус до Смолян. В понеделник полицай от Районното управление на МВР в Смолян го е познал на улицата и сигнализирал здравните власти. За времето от 13 до 16 март обаче няма данни какво точно е правил и с кого е контактувал заразеният. Не се знае и с кой автобус е пътувал от София до Смолян.

По тази причина от Регионалната здравна инспекция нарушиха закона, според който здравния статус на гражданите не може да бъде разкриван и обявиха самоличността на мъжа. В местната преса беше публикувана и негова снимка, която можете да видите – тук.

„Призовавам всички, които го познават и са имали контакт с него, да се обадят на телефона за подаване на сигнали в РЗИ, призова директорът на инспекцията д-р Мими Кубатева. На местата, които е посещавал, защото се оказа, че е бил в публични институции, също ще се издирят контактните хора“.

Носителят на вируса е изолиран в квартира, заедно с още двама мъже, с които прекарал повече от едно денонощие. Осигурена му е и непрекъсната полицейска охрана.

Очакват се резултатите от кръвните проби на двете медицински лица, контактували с мъжа, на двамата му приятели, и на служителите в „Паспортна служба“, където той е отишъл, за да поднови личната си карта, след като се е завърнал в страната.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам