BG | EN

Заради пребит служител ИАРА искат по-строги наказания за бракониерите

Снимка: pexels.com

Служител на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е бил пребит вчера в района на бургаското езеро „Мандра“ при рутинна проверка за бракониерски улов. Той е нападнат от трима мъже, които след това избягали.

По време на разпита на пострадалия на мястото на инцидента, в близост преминала кола с бургаска регистрация. Шофьорът не спрял на сигнала на полицаите, и даже увеличил скоростта си, опитвайки се да избяга. След гонка с полицията, автомобилът е спрян.

Оказва се, че 32 – годишният шофьор е криминално проявен. От полицията посочват, че той е шофирал пиян и дрогиран. В кръвта му е отчетено наличие на кокаин, амфетамин и метамфетамин. В колата заедно с него са били друг криминално проявен мъж и непълнолетния му син. Тримата мъже са разпознати от пострадалия държавен служител като негови нападатели.

Нараняванията на служителя не са сериозни, но инцидентът повдига въпроса за условията, при които служителите на Агенцията работят. Оказва се, че нападенията не са рядкост.

Директорът на ИАРА Галин Николов обясни, че вече е внесено предложение за промяна на Наказателния кодекс, касаещ незаконния улов на риба.

„Надявам се скоро бракониерството да бъде криминализирано и подобни индивиди като тези, които са нанесли побой над моя служител, да понесат последствията си и да лежат в затвор“, каза той.

Николов добави, че към момента на бракониерите се съставят само актове. „В повечето случаи паричната санкция, която им налагаме не може да бъде платена, защото се оказва, че бракониерът няма нищо на негово име. По този начин те се чувства безнаказани“, обясни директорът на ИАРА. Оказва се, че тримата нападатели на служителя на Агенцията имат два акта и са залавяни три пъти от началото на годината досега с незаконно уловена риба.

Един от проблемите е и липсата на достатъчно кадри за работа в Агенцията. „Вече всички служители на територията на страната ще са формирани в т.нар. мобилни групи. Така ще имат по-голяма ефективност на контрола“, допълни Николов. Той поясни, че досега мобилните групи са се състояли от 6 души за цялата територия на страната.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините