Заради опасност от разпространение на коронавирус, сдружения искат забрана на фермите за норки

Снимка: Derek Naulls от Pixabay

Пълна забрана на фермите за норки, заради COVID – 19 искат неправителствени организации в отворено писмо до Правителството. То е придружено с подписка в социалните мрежи и ще бъде внесено преди началото на заседанието на Министерски съвет утре.

Протестът на площад „Независимост“ ще започне в 9.30 ч. с настояване

правителството да затвори фермите за норки,

заради риска за човешкото здраве, както и за пълна прозрачност на мерките, които управляващите трябва да предприемат за предотвратяването на рисковете.

В писмото се настоява за гаранции, че няма да се допусне възникване на огнища и на нови мутации на вируса COVID – 19 във ферми за норки, че няма да бъде допуснато откриването на нови ферми и ще започне ускорено разглеждане на законопроекта за забрана на фермите за животни с ценни кожи. Основание за тези искания дава доказаният висок риск от разпространението на зарази, разнасяни от животни, включително и на коронавируса. Организаторите на събитието са Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България, Сдружение КАЖИ, Сдружение “На Ти с природата”, Фондация “Дивите животни”, Сдружение “Заедно за животните – България” и други организации. Всички те призовават правителството да разгледа техните искания още по време на утрешното си заседание, а

решенията да бъдат оповестени веднага пред медиите.

В публично изявление главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев призна, че е негова идеята сред първите групи ваксинирани в страната да попаднат работещите във трите ферми за норки, които били общо към 60-70 души. Според него имало доказателства за пренасяне на вируса от хора на животни и обратното, а най-сериозните данни за такова взаимодействие имало в Дания: “Преминаването на видовата бариера е много опасно нещо, каза Кунчев. Това беше доказано – хора заразиха норки, после норките заразиха хора“.  

Още в началото на ноември т.г. след направеното откритие за мутирал коронавирус във ферми за норки, скандинавската държава започна унищожаването на 15 милиона животни в над 1100-те ферми, наричани „златната гъска“ на датската икономика. Според Каре Молбак, медицински директор на датския здравен институт SSI големият риск при мутиралия вирус се крие в това, че той е по-резистентен спрямо антитела. А Ханс-Йорн Колмус, професор по клинична микробиология, предупреди, че

може да се стигне до нова пандемия,

подобна на испанския грип в началото на миналия век.

Дания забрани отглеждането на норки до края на 2021 година, въпреки протестите и министерските оставки. Холандия, Ирландия и Унгария също приеха законодателни мерки за пълната забрана на фермите за норки.

Какво прави България?

Вместо да пристъпи към закриването на съществуващите официално две големи ферми за норки в страната (три според Ангел Кунчев), управляващите предлагат палеативна мярка като ваксинация на персонала им.

Ваксинацията обаче няма да реши проблема,

защото според учени, заразата може да се предава и чрез кожите на животните – в Дания над 310 души са се заразили с коронавируса в предприятия за преработка на кожи.

От отговора на БАБХ на 26-те въпроса, зададени от КАЖИ („Кампания и активизъм за животните в индустрията“) в Заявлението за достъп до информация, става ясно, че в обекта на дружеството „Фармпро“ ООД край Стара Загора е направена само една проверка – на 24 април 2020 г., въпреки разпореждането за две планови проверки годишно. От отговорите става ясно още, че са изследвани телата на едва три мъртви норки, въпреки че в програмата на БАБХ за надзор и контрол на фермите за развъждането им от началото на август т.г. е записано, че трябва да се тестват по минимум 3 трупа седмично от всяка ферма в страната. Абсурден е обаче отказът да бъдат предоставени копия от резултатите след анализа на пробите. Аргументът е, че те представляват

търговска тайна

А още по-абсурдно е твърдението, че поисканата информация е в противоречие с чл. 5 от ЗДОИ, съгласно който

осъществяването на правото на достъп до обществена информация не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на други лица“.

Според Петя Алтимирска – председател на УС на КАЖИ у нас не се изследва храната на норките и другите отпадни продукти от фермите, които също могат да се окажат разпространител на вируса. Няма никакви гаранции и затова, че избягали от фермите животни не пренасят заразата в дивата природа. Активистката посочва и факта, че мутиралият вирус, открит в норките, е с намалена чувствителност към антитела и това предпоставя

опасност от възникването на COVID-20.  

След всички казано дотук възниква въпроса има ли поне една основателна причина да се поеме този риск за общественото здраве в България? И сравними ли са огромните загуби за националните икономики на европейските страни, които започнаха унищожаването на милиони норки, със щетите, които биха понесли две ферми у нас, едната от тях, свързана със старозагорския индустриалец Иван Ангелов? Преди месец той посочи пред „За истината“, че

фермата край с. Маджерито затваря цикъла на производството на пилета

и евентуалното й закриване ще му създаде огромен проблем.

Това не му пречи да твърди пред други медии, че е виждал кожи на норки единствено като украса на дамски шии.   

От бездействието на изпълнителната и на законодателната власт в България по темата може да се направи извода, че интересите на един приближен до властта индустриалец са по-важни от общественото здраве.

А Петя Алтимирска вижда във фермите за норки у нас тиктакаща бомба и липсата на каквато и да е политическа воля те да бъдат закрити. И е само въпрос на време е да разберем дали и кога бомбата ще гръмне.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам