BG | EN

Заради незаконно обвинение прокуратурата е осъдена да плати 5 хил. лв. обезщетение на гражданин от Добрич

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Прокуратурата на Република България да плати 5 хил. лева обезщетение на мъж от Добрич заради незаконно обвинение, реши Окръжният съд в града. Съдебният акт е постановен по дело, образувано по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, въз основа на искова молба, подадена от 53-годишния добричлия, съобщи регионалното издание „Бележник“. В молбата си мъжът е поискал обезщетение от 150 хил. лв. за нанесените му неимуществени вреди в резултат на незаконно обвинение в извършване на данъчно престъпление и документна измама, като посочил, че наказателното производство срещу него е започнало през 2008г. и продължило 8 години, преди да бъде прекратено поради недоказаност на обвинението.

Окръжният съд, чието решение цитира изданието, е приел за справедливо мъжът да получи 5 хил. лв. и отхвърлил като неоснователна претенцията за разликата над посочения размертъй като наказателното производство е било образувано през 2008г., но първоначално разследването се е водело срещу „неизвестен извършител“. Първото привличане на ищеца в качеството му на обвиняем е било от октомври 2011г., а освен това в определени периоди производството е било разглеждано от различни съдебни инстанции. Въз основа на горното съдът е заключил, че досъдебното производство, за срочното приключване на което отговаря Прокуратура, е продължило общо 3 години и 1 месец /около 37 месеца/.

В решението се отбелязва, че сам по себе си този срок за разследване на тежко престъпление не е прекомерен, но в случая съдът го приема за такъв поради факта, че по-голямата част от доказателствата са били събрани преди привличането на ищеца като обвиняем, а след това е имало големи периоди, в които процесуално-следствени действия не са били извършвани, въпреки продължаването на сроковете за разследване, пише още „Бележник“.

При тези съображения Окръжният съд е счел за установен факта на незаконно обвинение, прекомерната продължителност на досъдебното производство, по време на което мъжът е бил отстранен от работа и негативните му преживявания в този период. Съдът е намерил за недоказани твърденията на ищеца за разгласяване на факти относно обвинението и поставянето му в социална изолация, както и че сочени от него заболявания се намират в пряка причинно-следствена връзка с незаконното обвинение.

Въз основа на изложеното Окръжен съд – Добрич е постановил решение, с което осъжда Прокуратурата на България да плати 5 хил. лв. на мъжа заради незаконното му обвинение за период от 37 месеца, като сумата представлява обезщетение за нанесените му в периода неимуществени вреди – психически и емоционални страдания, негативни душевни преживявания и дискомфорт, и прекратяване на трудовото му правоотношение вследствие на неоснователното обвинение.

Прокуратурата дължи и законната лихва върху посочената сума, считано от датата на прекратяване на воденото наказателното производство срещу ищеца – 22.11.2016 г., до окончателното й изплащане,се посочва още в съобщението на съда, цитирано от добричкото издание.

Решението на Окръжен съд – Добрич може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините